kolacic
|
IZVORNA PORUKA: kolacic Evo da i ja kazem nesto, o damama.... Vidim razlicita misljenja.. evo moga Da dame ne postoje, ne slazem se. Da postoje one koje se glume dame, to je tacno, kao sto sam navela u prici o svojoj prijateljici. E sad, razlika je u tome, kako prepoznati glumicu damu i onu istinsku damu, koja svoj odgoj i kulturu nosi jos od malih nogu, od prve slikovnice koju je dobila, malog princa kojeg je procitala, prvog baleta koji je pogledala, vrtica u kojem je naucila kulturu govora i izrazavanja, potom doma u kojem je naucila od svojih roditelja kako se trebale ponasati, skole u kojoj je stekla osnovnu naobrazbu, a potom srednjoskolsko i dalje obrazovanje koje zavisi iskljucivo od nje, od njenih ambicija i zelja... Osoba samosvjesna, samouvjerena, snalazljiva, otresita, vrijedna, cijenjena u drustvu, pametna, okrenuta prema sebi i drugim ljudima, koja slusa ljude prije svega, a isto tako i odgovara na postavljena pitanja bez prepotentnosti, izvjestacene ljubaznosti i skepticnosti, s visoka sto bi rekli, vec vrlo jednostavno i blago, nenametljivo, i sto je najvaznije, i koja ne pati ni od kakvih kompleksa, zivi zivot punim plucima, svoj zivot, ne zamarajuci se hoce li joj neko dati epitet dame...obucena zavisno od raspolozenja, u stikli ili u tenisicama, ali sa stilom koji samo ona ima, nije ikona, nije nedodirljiva, postoji, dakle osoba koja se u drustvu ne istice statusom vec svojom licnoscu, osobnoscu, je jednom rjecju za mene dama E sad sve sto navodite, da dama ne vice, ne prdi, ne hoda nenasminkana ni stim se ne bih slozila, ona je osoba koja prdi isto kao i sve ostale zene, samo diskretno se povuce u toalet, ako mislite da ona ne vice i ne dernja se kao mangup, to je mozda tacno ali mozda bolji efekat postize odlaskom iz prostorije bez scena nego neka koja vice da je cuje cijeli haustor.. To vam je sve stvar kulture i kucnog odgoja. Ako ste vi naucili ponasati tako, tako ce se i vase dijete sutra ponasati.. I ne mora uopce neko biti dama, bezbeli da ne mora, dovoljno je da se osjeca tako...
|