no idea
|
sopina, colito, čestitam na urednim nalazima, i bravo za zdravstvo u Sarajevu i Tuzli! Ja moram iznijeti svoje iskustvo za sve koji planiraju raditi amniocentezu: NIPOŠTO NE RADITE AMNIOCENTEZU U KC U BANJALUCI!!! Naime, ja sam radila 19.12. prošle godine, a morala sam zbog toga jer mi je prva trudnoća, a imam 38 godina. Prvo sam bila u genetskom savjetovalištu gdje su mi rekli da praktično moram da se podvrgnem tom testu. Ok, to sam i sama znala...Pristadoh, iako imam posteljicu sprijeda, i malo je rizičnije...Nisam se trgla ( toga sam se najviše bojala), ne boli puno, samo malo ubod igle, ali je dr koja mi je radila amniocentezu se ponašala kao da joj na stolu ne leži živa osoba, nego komad drveta , onako isprepadana, jer nije mi okrenula monitor, i nisam mogla vidjeti bebu sam je pitala za otkucaje srca, da bi ona ironično prokomentarisala sa sestrom kako sam ja ''pacijent koji sve zna'', dadoše mi papir na kojem piše procedura prošla uredno i br. telefona genetskog savjetovališta da se raspitujem za rezultate, ni antibiotike, ni bilo šta za smirenje, ispratiše me iz ordinacije...100 km u autu do kuće...kod kuće ležim, čuvam se, na svu sreću nema tegoba... 5.1. zovem genetsko i pitam jesu li stigli rezultati ( prošlo je 18 dana, rekli su mi da zovem za 2-3 sedmice), kaže nisu, zovi poslije 12 ( iako neće da saopšte navodno ništa telefonom, rade do 3,rezultate saopštavaju samo lično, a meni treba minimum 2 sata do njih), zovem poslije dvanaest-kažu nema još ništa, zovi 8.1. ( 6. i 7. su neradni), zovem ponovo 8.1. (21. dan od ac), isto sve, opet poslije dvanaest-ništa, kažu zovi 12. ( 25. dan od ac, 9.10. i 11. su neradni), zovem jutros i kaže mi drsko da treba 3-4 sedmice da budu gotovi rezultati i spušta mi slušalicu...svaki put kad sam zvala sam se izvinila što sam dosadna i zamolila da me razumije...Ne znam šta da radim više, očajna sam,tresem se, sad sam već u 22. sedmici, ako bi im se desila greška nedaj Bože,a često im se dešavaju, morala bih na kordocentezu, a ona se radi u BG i to u 22. i 23. sedmici ( da, i srijeda -prekosuta im je neradni dan)...
|