Anoniman -> RE: Amniocinteza (30.12.2008 17:09:00)
|
IZVORNA PORUKA: smiley Pozdrav svima,u velikoj sam dilemi dali da radim amniocintezu pa bi mi svaki vas savjet dobro dosao! Naime,ja sam u 16. sedmici trudnoce i jako sam zabrinuta.Zapravo mozda i nemam razloga ali moja doktorica mi je ubacila bubu u uho.Kad sam isla mjeriti nuhalni nabor beba je bila jos premala.Pregled je bio odgodjen za sedmicu dana.Medjutim na tom prvom pregledu moja doktorica dok me je pregledala kaze da je moguce da je mokracni mjehur kod bebe uvecan ali da se ne plasim moze biti da je sve do snimka. Ja sam naravno cijelu sedmicu mislila na to i sta bi to moglo znaciti.Kad sam dosla za 7 dana opet na pregled,kaze ona meni da vas neznam od prosle sedmice,rekla bi sve je ok jer je sada m.mjehur ok ali posto znam kako je izgledalo prosle sedmice preporucujem vam amniocentezu.Nuhalni nabor je izmjeren 2,1 mm i ona kaze da je to ok ali da ima nn i 1,2 mm.Kao htjela mi je reci da 2,1 nije bas ok.Mada sam ja citala dosta o tome i da se sve moze tolerisati do 3mm.Nijednom nije rekla da je uvecan mjehur mozda bio do snimka kao sto je rekla na prvom pregledu nego kao da je bila sigurna da je bio. Ja sam se strasno nasekirala i isplakala,nisam ocekivala tako da ce se desiti. Posto znam kakve rizike nosi ac ja se prvo odlucim da odem u privatnu kliniku i napravim ponovo pregled.Ja zivim u Austriji i ovdje se zove OSCAR test,vadi se krv i mjeri nuhalni nabor.Ja doktoru koji me pregledao nisam nista govorila da sam vec bila da nebi uticala kako na njegov nalaz.On nijednog trena nije reko niti posumnjao da nesto nije ok.Nuhalni nabor je izmjerio 2mm,rukice,nogice snimio,otkucaj srca ok,mokracni mjehur ok,zeludac ma sve.Nosna kost vidljiva itd.Kad je zavrsio ja mu ispricam sta je bilo u mojoj bolnici i on se zacudio zasto su tako nesto rekli kad nema potrebe za brigu.On se opet vratio i sve opet pregledao bebu na ultrazvuk polako i napravio snimke cak i jedan 3D snimak .Jos mi je izvadio krv i radili su nalaz krv i to je bilo ok. Ja poslije toga nisam vise bila kod svoje dok.jer neznam sta ce mi opet reci i kako ce me opet prepasti.Ali ja jednostavno nemam mira i nekako ne uzivam vise u trudnoci.Sve me tjera da radim ac ali jako se bojim spontanog...neznam kako bi to podnijela.Inace imam 28 godina i ovo mi je prva trudnoca. Nadam se da vas nisam udavila ali jednostavno trebam savjet i da to podijelim sa nekim. Pisite sta bi ste vi uradile da ste na mom mjestu. Hvala na svakom odgovoru! Ja bi ti isto savjetovala sto i andji, trazi trece misljenje...samo sebe radi, da se smiris! Nisam protiv amniocinteze, naprotiv! ali ako su ti vec radili i tripl test (kako sam ja skontala) i on je pokazao da je sve ok. mislim da nema razloga za amniocintezu...ne spadas ni po godinama u rizicnu skupinu... e jedino ako ti ili suprug/partner imate nekog u familiji s nekim defektom e onda svakako
|
|
|
|