bebbe RR
|
Nana_ze, vjerovatno si u pravu da je kod nas premalo ljudi s iskustvom carskog u spinalnoj anasteziji, zato mi sigurno niko nije nista o tome ni pisao. Ja sam se ovdje (U Damasku) raspitivala i kod doktora i kod zena s tim iskustvom i evo, ovo sto sam saznala mogu podijeliti sa tobom, melissad: Naime, ovdje se u opcoj anesteziji radi carski rez samo kada je hitno i kada nemaju vremena da daju epiduralnu ili spinalnu anesteziju. Ove obje se daju u kicmu, a razlika je, ako sam dobro shvatila, u tome sto se spinalna da odjednom i traje koliko traje (navodno, oko 6 sati po zahvatu ne osjetis noge), a epiduralna se moze dozirati. Ovdje za carski rez preferiraju spinalnu anesteziju. Prema uputama od mog doktora, mm moze biti uz mene cijelo vrijeme. Sjedi pokraj glave i drzi ruku. Tebi, pa i njemu, pogled na operativni zahvat nije otvoren. Vidis samo ispred sebe zeleno platno. Procedura vadjenja djeteta traje kratko, nekih 15tak minuta. Poslije toga ti daju bebu da je vidis, i poslije toga beba ide u svoju proceduru - vaganje, mjerenje, pranje, oblacenje, a tebi se nastavlja sivenje koje traje oko pola sata, jer treba usiti vise razlicitih slojeva - matericu, misice, kozu.... Rez je po automatizmu kod dogovorenog carskog horizontalni, tzv. bikini rez. Jedna moja prijateljica je prve dvije kceri rodila normalno, u Sarajevu, a trece dijete, sina, ovdje na carski rez u spinalnoj anesteziji i tvrdi da joj je to trece iskustvo bilo najjednostavnije i najbolje. Ona je, dodse, jedina koja tvrdi takvo sto, ali i jedina koja ima oba iskustva... Ovdje se u bolnici ostaje jedva 3 dana... Toliko za sada znam. Moj termin za CR je 25. 11. Doktoru idem u nedjelju popodne, 16. 11. da me pregleda vaginalno (joj, toga se uzasavam, taman sam se odvikla:) i da dogovorimo sve detalje za carski rez. Nadam se da cu saznati vise i onda su ti i to drage volje prepricati. Kada bi bio, ako bude, tvoj CR, Melissad? Mene isto zanima kako to ide s klistiranjem i brijanjem prilikom CR u spinalnoj, jos uvijek nista o tome nisam saznala. Ako ti sta saznas, molim te podijeli samnom. Lijep pozdrav svima!