Nanica Sarajevo
|
Pozdrav mamama, nisam imala priliku sve procitati na ovom forumu, pa ako napisem nesto sto vec pise, oprostite mi. U vezi toga sta se smije ponijeti u sobu za intenzivnu njegu: kao prvo, u intenzivnoj na Kosevu ces biti sve dok ne dodje druga pacijentica koja je imala carski rez. Dakle, ako si te srece da te operisu u petak, imas sansu da budes za vikend gore, a ako je radni dan, maximalno 24 sata. Na intenzivnu se moze ponijeti sve sto zelis, ali ti ja preporucujem da toga bude sto manje, jer ces to stalno nosati, otvarati i sve sto ti ne treba neka ne bude tu. Uvijek ti moze MM donijeti sta god ti treba. Ja sam ovo imala: - najmanji paket Pampers 1 pelena (gore sam bila 5 dana, i nisu ga potrosili jer se bebe presvlace ujutro i kasno popodne - razlog, tek rodjene bebice na kake i ne piske kao bebe od mjesec dana)...
- 1 paket vlaznih maramica
- umjesto ulozaka - toplo preporucujem jednokratne gacice (imas ih kupiti u SAM shopu). Kao gacice-pelene. Zakon!!!! Oni ulosci letaju lijevo desno, a ovo - ma odlicna (ali nije bas prejeftina) stvar!!!!
- 2 spavacice koja su ti velike (da te ne steze) sa dubokim izrezom zbog lakseg dojenja, pidzama nije dobra ideja dok si na intenzivnoj, jer te boli i kada pregledaju ranu nije prakticno (uostalom to ne dozvoljavaju).
- papuce sa nepropusnim dzonom jer je strasno mokro u WC,
- pumpicu za izdajanje mlijeka (jer oni hrane bebicu formulom, a ja nisam to htjela, a i da ne bi dobila temperaturu od mlijeka)
- flasica za bebu (oni hrane sve bebe iz iste flasice)
Sto se tice katetera, to ne boli kad stavljaju (uspavana si), ali kasnije mozes malo osjetis... Ja sam zahtijevala da mi odmah skinu nakon dan i pol, za tebe je bolje jer dugo stajanje moze dovesti do infekcije, ali je tu problem sto moras svako malo ustajati da ides u WC - ipak, meni je to pomoglo da se sto prije ispravim - sto vise hodas, bolje se osjecas i manje te boli... Inace, imam jedan spisak koji sam napisala odmah nakon izlaska iz bolnice (ako Bog da za drugo dijete, a sve se to zaboravi sta ti treba a sta ne), sigurno ce vam koristiti: PONIJETI U BOLNICU (pored gore navedenog za intenzivnu njegu, da ne ponavljam ovdje opet) TOALETNI PAPIR MALI PEŠKIR CETKICA ZA ZUBE KALADONT VES ZA BEBU: PAKET PAMPERSA (NAJMANJI BROJ 1) 2 PAMUČNE PELENE (oni previjaju bebu svojim pelenama, ali ovo ce vam dobro doci da imate). CUCLA ZA NOVORODJENCE (pedijatri ne dozvoljavaju, ali meni je bila korisna) KADA BUDEŠ IZLAZILA, TAJ DAN NEKA TI MUŽ DONESE: BODI GEGICE NOSILJKA KAPICA DEKICA tebi sta treba da obuces za izlazak. SRETNO!!!!!