bezelye -> RE: Vanmatericna trudnoca (30.5.2008 8:09:26)
|
Pozdrav nasoj novoj clanici "sweet"! Dobro nam dosla! Hvala Bogu, ja licno nisam imala takav problem ali imam svjez primjer u porodici. Sestra od MM je imala vanmatericnu trudnocu u augustu prosle godine. Operisana je 22.08. (jos su joj u toku operacije izvadili i slijepo crijevo, jer je bilo u losem stanju) a 08.09. je plesala na nasoj svadbi kao da nije operisana 17 dana ranije. Zaista se brzo oporavila. Vrlo brzo je pocela raditi, cak 24-satne dezure (farmaceut je i ima svoju apoteku). Jedino sto joj je doktor zabranio je da ne smije ostati trudna narednih 6 mjeseci. Nakon tog perioda ponovo su pokusavali da ostane trudna ali sa strahom. Otisla je na pregled i nakon detaljnih pretraga dr. joj je rekao da postoji mogucnost da joj se ponovi isti problem i da je bolje da probaju bebu iz epruvete. Ovdje kompletnu tu proceduru pokriva zdravstveno osiguranje, sve je besplatno za prva 3 pokusaja. Naravno, mora se imati misljenje komisije da normalno zacece nije moguce ili da je rizicno. I eto, uzeli su joj jajne celije, oplodili ih i dobili 3 embriona. 2 su odlicno razvijena, 1 malo slabiji. "Ubacili" su joj sva 3. Mirovala je kod kuce 12 dana (sto njoj jako tesko pada, jer je hiperaktivna) i prije 2 dana joj je uradjen test krvi. POZITIVAN!!! Za 10 dana ce raditi jos jedan test i vjerovatno UZ. Tada cemo saznati kakvo nam je brojno stanje u familiji. Mozda budu i 3 [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] Eto to je slucaj moje zaove. Naravno, svako je slucaj za sebe i ima razlicit rizik od vanmatericne trudnoce. Zato bi ti najbolje bilo da se posavjetujes sa svojim ljekarom ili, jos bolje, sa vise njih i da ti oni kazu kakav ti je rizik i sta da radis. U svakom slucaju SRETNO!
|
|
|
|