Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Iz citiranih hadisa vidjeli smo da je ibadet u ovoj noći vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci u kojima nema ove noći. Pitanje koje se nameće samo po sebi glasi: Kojim ibadetima ispuniti Noć kadra? Islamski učenjaci spomenuli su tri vrste ibadeta kojima, između ostalih, čovjek može upotpuniti ovu blagoslovljenu noć: a-Namaz; kazao je Allahov Poslanik: 'Ko provede Noć kadra u kijamu (klanjajući namaz), vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.’' Cijela noć općenito je vrijeme u kojem je dozvoljeno klanjati nafila-namaz, stoga vjernik treba da Noć kadra u što većoj mjeri provede u namazu. b-Dova i zikr – spominjanje Allaha; dova i zikr su općenito propisani, a posebno dova koja je spomenuta u hadisu Aiše, r.a. Naime, Aiša, r.a., upitala je Allahovog Poslanika: ''Allahov Poslaniče, kada bih znala da je Noć kadra, šta bih dovila Allahu u toj noći?'' Na to je Allahov Poslanik rekao:
'Gospodaru moj, Ti si onaj koji prašta i voliš opraštanje, zato Te molim da meni oprostiš.''' (Tirmizi, od Aiše, r.a., a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani) Ovaj hadis nedvosmisleno ukazuje na propisanost upućivanja dove Allahu u ovoj blagoslovljenoj noći. c-Učenje Kur'ana; mjesec ramazan općenito je mjesec druženja sa Kur'anom, naročito u Noći kadra, kada je ibadet bolji i vredniji.
Ovo je dova koju je najbolje uciti.Nafila se klanja klasicno,kao suneti bilo kojeg namaza.Najbolje je po 2 rek`ata.Klanjas koliko mozes i zelis.Lijepo je i uciti Kur`an sto vise i citati prijevod.
Nocas je posljednja neparna noc mjeseca ramazana.Mozda je bas nocas lejletul kadr,jer je Muhammed sallallahu alejhi we sellem rekao da tu noc trazimo u neparnim nocima zadnje trecine ramazana. Ne zaboravimo na trazenje oprosta.Radi podsjecanja na Njegovu neizmjernu milost,od srca preporucujem da pogledate ovaj kratak,ali jako emotivan video. http://www.youtube.com/watch?v=x6LsOZZSvAI&feature=related
ja sam sinoc sanjala prelijep san.....al stvarno cudan......sanjam kao noc je al takva noooccc....Boze dragi prelijepa......zvijezde na nebu al u raznim bojama ko vatromet....i vatromet je bio.....mjesec pun ,prelijep mashallah........odjednom iz tog vedrog neba poce snijeg padati,al pada snijeg a vedro nebo.....ispod zelene livade a opet snijeg preko....odjednom snijeg do pola prestao padat,al bukvalno gore nebo vedro a nasred,izmedju neba i zemlje snijeg stao do pola ......ja sa mamom na balkonu stojim i govorim joj mama ovo mora da je noc kadr"a jer je kao ta noc mirna,lijepa....tako sam citala........Allahu ekber...
"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"
Drage moje,još malo pa nam stiže najdraži gost. Samo da nas prisjetim kako je nastupio mjesec ša'ban i kako je lijepo,za one koje mogu,da se nafila postom pripremaju za farz .
Bliži nam se mjesec - R -ahatluka, Bliži nam se mjesec - A -jeta, Bliži nam se mjesec - M -ilosti, Bliži nam se mjesec - A -lima, Bliži nam se mjesec - Z -uhda Bliži nam se mjesec - A -mbera Bliži nam se mjesec - N -oćiju ibadeta
Bliži nam se mjesec - R -ahatluka, Bliži nam se mjesec - A -jeta, Bliži nam se mjesec - M -ilosti, Bliži nam se mjesec - A -lima, Bliži nam se mjesec - Z -uhda Bliži nam se mjesec - A -mbera Bliži nam se mjesec - N -oćiju ibadeta
Ja ove godine posebno cekam Ramazan, jer dva zadnja nisam postila (prvo trudnoca, pa onda dojenje), pa sam bas uzbudjenja. MM je postio sam, i bas mi ga je bilo zao bilo i mi krivo sto mu se ne mogu pridruziti, on sam ustane na sehur, a iftar mu pripremim, on bi se iftario a ja uspavljivala E.
Zato cemo ove godine nadoknaditi ABD
Meni su posebno draga porodična okupljanja, moji roditelji svake sedmice nekog zovu, jer se tako naviklo, a jednom bude veliki iftar gdje budu sve oceve sestre i braca i bude nas oko 30 na iftaru
mada su mi prije par godina dr. zabranili post jer pijem terapiju koja mora ići na prazan stomak i ne smijem pola sata posle ništa jesti,ja imam jaku želju da zapostim...bojim se da će mi opet biti loše.... griješim li ako bolesna postim...ako narušavam sebi zdravlje.....
mada su mi prije par godina dr. zabranili post jer pijem terapiju koja mora ići na prazan stomak i ne smijem pola sata posle ništa jesti,ja imam jaku želju da zapostim...bojim se da će mi opet biti loše.... griješim li ako bolesna postim...ako narušavam sebi zdravlje.....
pokusaj ako budes mogla da te Allah nagradi,ako ne,onda nahrani postaca..