RE: Najdrazi gost-Ramazan (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica



Poruka


mamaajna -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (20.7.2010 22:18:29)

rodila sam prvog dana Bajrama,samo nisam postila zadnjih 5 dana.bio august-septebar a curica se rodila 4550




mamaajna -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (20.7.2010 22:24:32)


IZVORNA PORUKA: jasmin


IZVORNA PORUKA: ismy

IZVORNA PORUKA: frenkoza

ovako i mi u nasem dzematu isto iftarimo..... prostremo dolje museme i sve se servira.... i po dvoje jedu skupa - jedno preko puta drugog - naravno muskarci i zene su posebno.....

zasto su muskarci i zene posebno?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image]



Mila,u serijatu nije dozvoljeno da se mijesaju muskarci i zene i trebamo se truditi da izbjegavamo takve situacije.

treba se kloniti od bluda,a kada se muskarci i zene mjesaju,sejtan prikaze tudzu zenu ili muskarca ljepsim i bolji.i da nebi dolazilo do toga i nepotrebne ljubomore.kako Allah vjernicama olaksa,nema bluda nema ljubomore[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (20.7.2010 23:16:55)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Mamine oči, ja bih recept za mantije. Je li to malo više hercegovačko nego bosansko jelo? Nemam pojma, zato pitam. Moja je šira porodica sarajevska, i niko od starih nije spremao mantije tako da sam po tom pitanju tokmak.

mantije su nama stigle od sestara iz sandžaka i hvala im na tome...vrlo uspješno su ih i po turskoj raširile.
ja ih volim kao i sva porodivca i rado ih pravim. ja pravim malo jednostavniju verziju za jednom jufkom...a u pravilu idu tri suhe jufke jedna na drugu. mada je ova moja jednostavnija verzija u tepsiji ista kao od mamine oči.
neka ona stavi recept jer zaista elspert je za njih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Dalil@ -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (20.7.2010 23:23:16)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

neka ona stavi recept jer zaista elspert je za njih[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Probala njene mantije i prste polizala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




amela2208 -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (20.7.2010 23:27:34)

evo ja cu vam reci kako se prave mantije ali samo teoretski[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
zamijesi se tijesto isto kazo i za bosanski burek,istajni se, napuni se recimo sa mesom, zavije kao i burek sto se zavija, isjece se na neka 3-4cm i redja se u tepisiji. Sad posto se isjece da se nebi vidjelo meso sa strana se moze zaviti sa tijestom i da se ne zavije super bude[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. ispecu se poliju se sa jogurtom ili po zeli se u jogurt stavi bijeli luk pa bude prelijepo. Mada za vrijeme Ramazana ne preporucujem da se koristi bijeli luk jer ipak dug je dan  i osjetise iz usta




Saraya -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 0:37:36)

Ja sam ovako pravila i super su masallah...

http://www.youtube.com/watch?v=wveCxiZTnUI




Dalil@ -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 0:44:39)

Saraya, jel moguce da imas zivaca ovo motati jedno po jedno pored svojih pilica? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ja vec dugo trazim JEDNOSTAVAN recept za mantije. I kratak, po mogucnosti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Verzija koju pravi Mamine oci sa lisnatim tijestom je haman najbliza tome.




Saraya -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 0:49:40)

Pa jeste, uzmes lisnato, al opet moras motati... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ako ne motas, onda je to obican burek ... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

A ja pilice zaposlim, dok svi po jednu smotaju, pola tepsije napunimo... I za kolace isto, jedno muti, drugo dodaje, trece pere sude... zacas mi to "smlatimo", a i djeca se zabave... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Medić* -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 1:04:07)

evo i ja cu staviti svoj recept  za MANTIJE
 
fil
 
pola kile teleceg ili juneceg mesa, ja ga ne meljem vec sitno nasjeckam kao za sjeckani burek, tako nam se vise svidja

glavica crnog luka, sto sitnije  nasjeckana

biber i so onako odokativno

Tijesto se pravi isto kao za pitu, zamijesiti brasno  toplom vodom, u brasno ide so i kasika ulja, zdjela sa tijestom prekrije se krpom a ja inace prekrijem najlonskom kesom jer mi prije i bolje nadodje tijesto,  pusti se da odstoji nekih sat vremena kad onako fino nadodje onako malo nagnjeti odnosno fino rukom oblikuju se lopte i ostave se jos nekih pola sata da odstoje malo po povrsine premazane uljem i prekrivene krpom.

Kada je tijesto gotovo, uyima se jedna lopta i pocinje razvlaciti kao za pitu, prvo malo oklagijom a onda rukama, lopta se rastanji u obliku kruga najbolje preko cijelog stola, na ivicama kruga stavlja se fil, malo poprska puterom ili uljem i zavija polako sa svih strana. Nakon toga od tijesta se rukom njezno cijepa po jedan dio oko 2,3 cm fino se krajevi podviju da fil ne moze vani, i sve tako redom mantije redjamo u podmascen pleh i na pecenje.  Vrijeme pecenja otprilike sat vremena na 200 stepeni.

U jednoj posudi umutiti jogurt sa malo mlijeka i kasikom pavlake, po zelji dodati malo sitno nasjeckano bijelog luka, preliti po mantijama, vratiti par min u zagrijanu rernu da malo omeksju i upiju, prekriti celoganom nakon vadjenja iz rerne da bi ostao taj hrskavi ukus.

nadam se da je donekle fino objasnjeno i da se razumije, ali svakako ocekujem i taj hvaljeni, probani recept mantija od mamine oci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


 




Medić* -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 1:07:41)

evo sad vidim da vi to isto pravite sa lisnatim tijestom, jos lakse samo neznam koliko lisnatog uzeti jer ja ga inace nikad ne kupujem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Dalil@ -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 1:14:41)

Saraya, [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Zato meni nikad ne ispadne originalno. Ja to poprilicno "smlatim" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Ehh..haman samo kod mog djeteta kada pomaze zavrsi na podu [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Nema veze, valjda ce mama dobiti vrijedne snahice, insaAllah [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Izvinite na OT. Sada cekamo Adelu da nam se javi s receptom, ona je u tome strucnjak [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Lejla Ka -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 9:54:51)

IZVORNA PORUKA: Saraya

Ja sam ovako pravila i super su masallah...

http://www.youtube.com/watch?v=wveCxiZTnUI


Saraya, ovo je prava stvar.
Ako sam dobro pokontala, sve ide isto ko i za burek, s tim da se onda prave ovi mali "kolačići" brije pečenja.
Uhhhh, ovo bi moglo biti dobro. Jest da nisam jufku razvila ima garant 4 godine [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ali ovo bi bio dobar motiv.
Kod mene je mix bosanse i hercegovačke kuhinje (takav nam porodični mix ;)), a vala trebalo bi nešto i iz Sandžaka napravit. Kad su mogle meksičke tortilje, sandžačke mantije ne smijem izostavit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




mamine oci -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 10:16:35)


IZVORNA PORUKA: medic slatki

evo sad vidim da vi to isto pravite sa lisnatim tijestom, jos lakse samo neznam koliko lisnatog uzeti jer ja ga inace nikad ne kupujem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

vidim zene trazile recept nisam ni vidjela hvala medic slatki sto si napisal recept,a sto se tice lisnatog tjesta ja kupim 500gr mesa i jedno pakovanje lisnatog takodje od 500gr i ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm...lakse mi brze a ukus je super...




Medić* -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 14:58:22)

IZVORNA PORUKA: mamine oci


IZVORNA PORUKA: medic slatki

evo sad vidim da vi to isto pravite sa lisnatim tijestom, jos lakse samo neznam koliko lisnatog uzeti jer ja ga inace nikad ne kupujem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

vidim zene trazile recept nisam ni vidjela hvala medic slatki sto si napisal recept,a sto se tice lisnatog tjesta ja kupim 500gr mesa i jedno pakovanje lisnatog takodje od 500gr i ispadne mi 90 kom mantija ili puna tepsija precnika 30cm...lakse mi brze a ukus je super...


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image] super, vjeruj da mi je drago jer bi ih cesto pravila kao i pitu ali mi nekad bude mrsko praviti tijesto, ovako za cas posla posebno gostima  a jos milije sto sam upravo saznala prije ramazana pa ce stalno bii na sehuru jer ih prosto volimo jesti svi.




amela2208 -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:01:55)

medic slatki to lisnato jesul to one gotove jufke za pitu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Uh kako moja tetka lijepo sprema te mantije...tako ih male napravi da ti trebaju po 2 za jedan zalogaj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Medić* -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:07:30)

IZVORNA PORUKA: amela2208

medic slatki to lisnato jesul to one gotove jufke za pitu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Uh kako moja tetka lijepo sprema te mantije...tako ih male napravi da ti trebaju po 2 za jedan zalogaj[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



nisu mila kore za pitu, ja sam vidjala lisnato tijesto u marketima ali ga nikad nisam uzimala, ali nije kao kore za pitu, mislim da dodje jedno deblje tijesto cetvtastog oblika, zaledjeno, pusti se da se razledi i onda se moz erazvijati pita na nacin kao sto je saraya stavila sliku,

i ja volim vidjeti kada su manje mantije a pune mesa, lijepo pecene, nekako mi vece nisu primamljive ali mogu ih jesti naravno, uglavnom kao sto kazes bas po dvije za jedan zalogaj [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




amela2208 -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:28:28)

sad sam vidjela snimak jer kod nas je youtube zabranjen pa sam ga jedva otvorila. Ma kod mene je problem otvoriti jufku i napraviti je da je tanka ostalo nije frka[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Ovdje imaju gotove jufke za burek samo sto nije bas kao ono sto prave nase mame, nego da ne zacatavamo temu. Slatki medic tebi srecan put pa kad se vratis mi cemo te cekati ovdje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Mona Mohamed -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:40:30)

Za maklubu mozemo koristiti pilece ili telece meso..Po zelji..Meni je ukusnije pilece meso.:)
Izrezemo na malo vece komade i stavimo u hladnu vodu, u serpu. U istu serpu dodati veliku glavicu crvenog luka,mrkvu izrezanu
na krugove i ostavimo da se kratko kuha..Oko 20-ak minuta, ne vise.
Dok se meso kuha, isprzimo krompir izrezan na krugove. Poslije toga patlidzan izrezan na krugove i karfiol koji razdvojimo u
dijelove.
Kada to zavrsimo, uzmemo meso sto smo kuhali i ocijedimo ga, preprzimo ga na ulju ili puteru ali ne dugo..Samo da dobije boju.
Vodu u kojoj se kuhalo sacuvamo.
Potom skuhamo rizu. Ovdje koriste Basmati rizu, ali ako je nemate, moze i ova obicna riza. Operete u vodi i pustite da se iscijedi.
U serpi istopite puter ili ulje, posolite, stavite ocjedenu rizu i przite je..Oko 2 minute, ne duze..Toliko da riza upije masnocu
a da ne izgori, porumeni. Dodati vrelu vodu i zacine koje zelite. Vode ne bi trebalo biti mnogo. Tek toliko da prekrije rizu ili
mozda 1 cm preko. Poklopite serpu, smanjite vatru i ostavite dok se ne skuha. Ne otvarati serpu, mijesati. Oko 10-15 minuta je
otprilike potrebno na lagahnoj vatri da bude gotova. Ovako spremljena riza nije gnjecava i vrlo je ukusno, zadrzi svoj oblik.
Kada se riza skuha, uzmemo najdublju serpu sto imamo. I pocinje redanje..Prvo se stavi meso, pa se malo zalije vodom sto smo
sacuvali. Poslije mesa ide krompir i malo se zalije vodom koju smo sacuvali. Isto uradimo sa patlidzanom i karfiolom.
Posljednja ide riza kojom moramo prekriti svaki dio povrca u serpi.
Koliko god da stavimo povrca, rize treba biti najvise.
Kada smo sve poredali u serpu, prelijemo ostatkom vode. Ako nam zafali vode, nije problem. Dodati kipucu vodu u koju smo stavili
zacine.
Sav sadrzaj u serpi mora biti prekriven vodom, a iznad rize oko 3-4 cm vode.
Kuhati na nekoj srednjoj temperaturi, a onda postepeno smanjivati dok ne dodemo na skroz lagahnu temperaturu. Sprva kuhati sa
poklopljenom serpom, a kasnije je mozemo i otklopiti..Ponajvise zbog rize kako bi ostala suha.
Kada voda iz serpe ispari, to je znak da je jelo gotovo. Sada vam treba jedna tepsija, sinija, sira od serpe u koju cete ovo jelo
staviti na nacin da tepsiju fino stavite na serpu i lagahno, pazljivo okrenete.
To je to..
P.S. mi je jedemo sa jogurtom koji se moze politi preko ili piti..Kako ko voli..I salata od paradajza i krastavaca je jako odlicna
uz ovo jelo..




Medić* -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:40:37)

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] mila moja




Mona Mohamed -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:46:26)

[image]http://img52.imageshack.us/img52/9330/makluba.jpg[/image]




amela2208 -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:47:52)

bravo mona mohamad[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]hvala na receptu a mogu li jos nesto da dodam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]posto se sve to stavi i okrene na tepsiju u jednu posudu stavite malo margarina nek se istopi i u njega dodati  badem i kikiriki neslani da se malo uprzi. posto se to uprzi staviti po jelu odozgo pa ljudi prste da pojedete. preporucujem svakoj da proba i ja se isto slazem sa monom da je bolje sa pilecim mesom. Evo ja spremam danas pa javim kako je izaslo




Mona Mohamed -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 15:59:36)

IZVORNA PORUKA: amela2208

bravo mona mohamad[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] hvala na receptu a mogu li jos nesto da dodam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] posto se sve to stavi i okrene na tepsiju u jednu posudu stavite malo margarina nek se istopi i u njega dodati  badem i kikiriki neslani da se malo uprzi. posto se to uprzi staviti po jelu odozgo pa ljudi prste da pojedete. preporucujem svakoj da proba i ja se isto slazem sa monom da je bolje sa pilecim mesom. Evo ja spremam danas pa javim kako je izaslo

Sitnica. Cini mi se da sam ovo jelo pojednostavila i da nece biti problema napraviti. Badem i kikiriki su mi ok za podneblje ovdje ali ne znam kako ce to *leci* na zeludac nasih dragih Bosnjaka..Jer mi badem i kikiriki u Bosni koristimo kao grickalice, ili badem u kolacima ali u slanim jelima..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
No probajte..Meni je ukusno.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




amela2208 -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (21.7.2010 16:03:24)

ja cu da probam sama danas (da iznenadim muza[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] )a on kad sprema bude slicno ovome na slici i sa bademom i kikirikijem. neka probaju pa nemoraju puno staviti. A inace ne sprema se za 2-3 osobe jer ga bude dosta tako da cu pozvati jos drustvo neko. Odoh da spremam
[img]http://img16.imageshack.us/img16/6351/1737280955596404fa5o.jpg[/img]




mamine oci -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (24.7.2010 13:39:19)




ISKORISTIMO UKAZANU PRILIKU









Evo prilike svima nama da se okitimo istinskom dobrotom, jer je pred nama najveći sajam Allahove dobrote prema svim robovima koja se spušta u mjesecu Ramazanu, najdražem gostu kojeg trebamo dočekati s radošću, ljubavlju i istinskom željom za duhovnim preporodom pojedinca i zajednice. Pred nama je mjesec Šabanu, Poslanikov mjesec.










Svako je u osnovi dobar jer se rađa tom dobrotom i ljepotom koja povlači sve oko sebe. Onaj ko je dobar on želi dobro i drugom, bori se za dobro, nesebično daje i u temelju isključuje nanošenje zla. Jezičari definiraju dobrotu ovako: - Spremnost za pružanje pomoći drugome, skup osobina koje isključuju nanošenje zla.

Cilj te dobrote i tog dobra nije imati je u posjed i sebičan njome biti nego sve to žrtvovati za drugoga, za zajednicu.

Poslanik, s.a.v.s., sa svojim ashabima je neprikosnoven primjer žrtvovanja dobrote, onoga što se najviše voli za dobar život svoje zajednice.

Gospodar opisuje tu nesebičnu zlatnu zajednicu riječima: - ...oni drugima žele više nego sebi makar to njima potrebno bilo, oni koji požudu uskrate upravo takvi će uspjeti. (Hašr, 9)
Učitelj svijeta je uživao drugom olakšati, pomoći, razgaliti ga i udovoljiti mu, jer je znao šta to znači rekavši: - Ko bude na usluzi svome bratu, Allah će njega opsluživati.

Istinski građanin jedne zajednice je onaj ko drugom i zajednici želi više nego sebi, a za vjernike dodatno da ne izostaju od slijeđenja i praćenja Poslanika, s.a.v.s. i da im vlastiti život ne bude miliji od njega.

Ima onih koji pomažu, dijele, čak ima i humanitarnih akcija i organizacija, ali je to samo višak koji se dijeli, a ne ono što stvarno volimo i što je nama potrebno.

Zato Gospodar veli: - Nikada nećete dostići istinsku dobrotu (zdrav odnos) sve dok ne budete dijelili ono što volite...

Činjenice nam pokazuju da postoje interesne, sebične, povratne, misteriozne, našminkane, komišijske, protokolarne i reklamne dobrote.
Ibnul Kajjim El Dževzije kaže da postoji deset vrsta istinske dobrote i darežljivosti:
- darežljivost svojim životom, bićem,
- darežljivost vlašću, pozicijom,
- darežljivost rahatlukom i slobodnim vremenom,
- darežljivost naukom i naučnim istraživanjima,
- darežljivost izdržljivošću, podnošenjem poteza nezrelih,
- darežljivost obazrivošću, mobilnošću,
- darežljivost lijepim odnosom, otvorneošću, nasmijanim licem,
- darežljivost neobraćanjem pažnje na ono što drugi imaju,
- darežljivost ugledom, rejtingom,
- darežljivost svojom čašću.

Osobina kao što su nesebičnost, briga i žrtva za drugog za blagostanje ljudi je sve manje, ne samo kod nas, nego i u svijetu. Čak se ismijavaju onima koji to propagiraju i, nažalost, danas mnogi visokoškolovani, pozicionirani u zajednici, obično u rasA altruizam znači: nesebičnost, ljubav prema drugome i spremnost na žrtvovanje svojih interesa za druge.

Pa zar nam ovo nije prijeko potrebno?

Evo prilike svima nama da se okitimo istinskom dobrotom, jer je pred nama najveći sajam Allahove dobrote prema svim robovima koja se spušta u mjesecu Ramazanu, najdražem gostu kojeg trebamo dočekati s radošću, ljubavlju i istinskom željom za duhovnim preporodom pojedinca i zajednice.

Pred nama je mjesec Šabanu, Poslanikov mjesec. U njemu je Poslanik, s.a.v.s., najviše volio postiti iz poštovanja prema nastupajućem mjesecu Ramazanu.

Hz. Aiša, r.a., kaže Poslaniku: - Božiji Poslaniče, tebi je najdraže postiti u mjesecu Šabanu
 
Poslanik joj veli: - Doista, u ovom mjesecu upisuje se koja će duša preseliti u ovoj godini, a ja volim da mi čas smrti bude dok postim. (Ebu Ja'la)

Njaljepše je postiti uoči petka i uoči ponedjeljka - na to je podstrekavao Poslanik, s.a.v.s., svoje ashabe.

- Zašto to Božiji Poslaniče?
- upita Aiša.

- Zato što u ta dva dana Gospodar oprašta grijehe svakom vjerniku, osim dvojici koja su u zavadi.
(Ibni Madždžde)

U ovom mjesecu se preporučuje da jedni drugima halalimo hakove, dugove, kako bismo mogli sa lahkoćom dočekati Ramazan.

Petnaesta noć šabana nam je, također, u ovom mjesecu
To je noć Lejletul-berat, noć čišćenja od grijeha svim robovima zbog mjeseca Resulullahovog, s.a.v.s.

Ebu Musa el Ešari prenosi od Poslanika, s.a.v.s., rekao: - Doista Gospodar spušta svoju milost u noći polocvice Šabana i oprašta svim svojim stvorenjima (robovima) osim idolopokloniku i zlobniku. (Ibn Madždže)

Evo nam svima prilike da u ovom mubarek mjesecu da se pripremimo za generalni remont svoga bića kako bismo izbalansirali svoj život i život naše zajednice.

Izvršimo pripreme za mubarek mjesec ramazan, kako bismo u njemu Allahov poziv bolje čuli, jer će u njemu šejtani svezani biti, tako da će naš original lakše doći do izražaja, gdje ćemo na toj osnovi da se bolje upoznamo, da se zavolimo i da jedni drugima istinski pomažemo.

Sulejman Bugari
 


 






jasmin -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (24.7.2010 14:16:05)

I ja predlazem da se pripremimo za post ramazana kroz post mjeseca sa`bana,makar ponedjeljkom i cetvrtkom,jer se tim danima nasa djela dizu Allahu.Ovdje se ponedjeljkom i cetvrtkom aksam u haremu klanja 10 do 15 minuta nakon ezana,jer se postaci iftare,pa da se ne pozuruju.Sto se tice hadisa koji je vezan za 15-u noc mjeseca sa`bana,hadis je apokrifan(izmisljen) i o tome sam prenijela tekst na temu lejletul regaib.Ako smo u stanju postiti ponedjeljkom i cetvrtkom,bilo bi jako lijepo.
mamice oci,Allah te nagradio sto se trudis da nas osvjezis novim tekstovima.[sm=rozica.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>