Lejla Ka -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (18.8.2010 13:04:04)
|
Evo jedna doooooobra čorba, ime dobila prema članu moje porodice zbog kojeg ju je nana sastavila: Affanova čorba (za 4 osobe) 1 kašika putera 1 šoljica ispasiranog paradajza (ja koristim pasterizovani u tetrapaku, ako imate domaći samo narendajte na sitno rende) 1 l vode 1 č. kašičica soli biber, peršun 8-10 mesnih kolačića (okruglica) sa rižom 1 šoljica oprane riže Na malo putera se poprži ispasirani paradajz. Ulije se voda, začini i pusti da prokuha. U prokuhanu vodu se ubace kolačići i riža (može se dodati i sitno narendana mrkva) i kuhaju oko 30 minuta. Pred kraj kuhanja se razmuti jedna kašika gustina sa malo hladne vode pa se čorba "prenese" da bude gušća ("prenese" = doda joj se razmućen gustin i pusti se da još malo kuha). Mesni kolačići sa rižom: 250g mljevene junetine 1 manja glavica luka 1 šoljca oprane riže malo mlake vode so, biber Sastojci se dobro izmješaju i izrade. Onda se od mase prave malene loptice. Mogu se super zamrznuti, pa kao gotov dodatak čorbi koristiti. A mogu se napraviti i kao glavno jelo, tako da se kolačići kuhaju u malo paradajz-safta. Ovo se kod mene zove "vareni kolačići". Kao što će naše odlične domaćice primjetiti, sastav kolačića je jednak onom za mješavinu za filovanje (paprika, sarme, sogandolme), tako da kad vam pretekne mesa od filovanja, napravite kolačiće, zamrznete i eto ih gotovi za kasniju upotrebu.
|
|
|
|