amanullah -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (15.8.2010 16:11:04)
|
IZVORNA PORUKA: Hannica IZVORNA PORUKA: amanullah [image]http://www4.slikomat.com/10/0815/7fj-ki.jpg[/image] kiflice [image]http://www4.slikomat.com/10/0815/lm-cal.jpg[/image] calzone s piletinom Jel' problem da napises recepte za jela sa slika?! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Molim te.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] ma nije problem [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] kiflice 3 šolje brasna 1 kesica kvasca 1 kasika pavlake 1 šolja mlijeka slatkog 50 gr putera so Stavis kvasac u mlijeko s malo šećera da nakvasa, a potom zakuhas ko za pite brasno u koje si prethodno izmrvila puter, pavlaku i so. Naravno da ne zaboravim zakuhas sa mlijekom, Ja odmah razvaljam oklagijom kolut kao za pitu malo deblje nego za maslanicu, i nedam da mi se lijepi za podlogu jer ga dobro na brasnim. Tačnije kuglu razvaljati u formu kruga i rezati trokutiće od kojih motamo kiflice (rezati trokutiće ovisno o tome kakvu širinu, kiflica želite od većeg ka manjem dijelu. Zamotanu kiflicu stavljamo na tepsiju i pustimo ih da se dižu na toplijem mjestu, i ja ih premazem bjelancetom. peći na 200 c 20 minuta Calzone Sastojci 250 gr brasna( kolicine koliko osoba u kuci imate, otprilike kao kad kuhate hljeb), 2 kasike maslinovog ulja, sol, jedno zumance, kvasac suhi i mlaka voda. Fil pola kg pilćih fileta kasika ajvara malo paradjza u sosu umak ala parmezan začini po zelji edamer sir Način Pripreme Prvo uzeti i nakvasiti kvasac u jednu malo vecu casu mlake vode , izmjesati i staviti medju prste malo secera, i ostaviti jednu 5 minuta da nakvasa. Zatim uzeti vecu zdjelu staviti brasno, zumance, ulje, i sol i zamjesiti sa vodom u kojoj je natopljen kvasac. Zamjesiti kao za hljeb.Poklopiti i ostaviti na toplo mjesto jednu pola sata ili dok malo ne nadodje. Kada je prilicno tjesto nadoslo uzeti i namladiti u pobrasnjenoj tepsiji ili radnom stolu i oblikovati od tjesta par manjih loptica. Jedni 3-4 velicine sake. Ostaviti par minuta da malo opuste i onda razvijati ih ni tanko ni debelo srednje debljine, ja ih jos premazem istim onim paradajzom u sosu koji pravim za pizze, i potom punim piletinom koju sam prethodno preprzila na ulju i dodala joj slijedeće sastojke. Naravno na vrhu izerendam edamer sir i prebacim jedan dio tijesta na drugi, a krajeve s viljuskom zalijepim jedne za druge. Svaki calzone premazati sa malo maslinovog ulja, zatim probosti koji put ili vilicom ili nozom sa se jednako svugdje pece i peci na malo jacoj temperaturi jednu 10-15 minuta. Dok sve lijepo ne porumeni.Kada izvadite iz pecnice , stopiti kasiku maslaca sa malo mlijeka, i cetkicom za peciva premazati svaki calzone da malo opusti. Sluziti dok je toplo, ja najvise volim uz salatu. Da samo napomenem moze se filovati, raznim sirovima, i povrcem, jer ovo je fakticki samo zatvorena pizza, sa filom u sredini tijesta.
|
|
|
|