|
RE: "skidanje" temperature, kada i ... 23.3.2009 11:19:40
|
|
|
|
Emina*
|
Evo, ja cu ti napisati kako sam ja radila, pa opet odluci, jer ipak najbolje znas svoje medove ... Bakir je imao turu, skoro pa 7 dana, a jos uz to mu je nikla i donja desna dvica, pa mislim da se i to jos sastavilo... Bilo je uzasno.... Nisam skidala temperaturu lijekovima, dok nije pocela rasti preko 38,5 stepeni... Mjerila sam skoro svakih 10-15 minuta, ali po njemu i njegovom ponasanju sam uvijek mogla skontati kolika ja temperatura... Pocne kao jaukati kad je veca od 38, i non-stop bi da ga drzim u rukama, non-stop bi mu se spavalo... Tada sam mjerila jako cesto, jer sam gledala da li se povecava, ili se zadrzava... Prvo sam ga tusirala, mlakom vodom, i masirala po kicmi (kraljescima), bas dobro, pa skoro da se zacrveni... Nemoj ga topliti nikako.. Obuci mu neku laganu odjecicu... I tako sam mu radila skoro 3 dana... Kad mu padne temperatura, odmah sam mu davala da jede, jer kad ima temperaturu, nista, ali ama bas nista nije htio, osim cajeva i supica... Znaci, punoooo tecnostiii, ali bas puno.... Cajeva, sokica, dojenje bilo kada... Da ne bi dehidrirao... Sreca, Bakir voli vodu, a jako puno ju je pio... Navila sam sat navece skoro svaki sat vremena,da se nedo Bog ne bi povecala... To moras raditi.. Ako spava, a temperatura raste, moras ga probuditi, i istusirati, i skidati temperaturu... Paracetamol nam nije nista pomogao, ni sirup,ni cepici... Dala nam je recept za dalsy sirup (jer ima oko 10 kg), ali da znas da se ne daje manjoj djeci, i to mu je malo skidalo, ali ne skroz... Jedan dan je bio bas extra, citav dan nije imao turu, i ja taman kontala, evo hB ozdravio.. Jest djavola, navece 39,5.. Dala sam mu na kraju voltaren cepice, i hB sad je ozdravio skroz.... Uglavnom je tura varirala od 37-38,5 Mi smo isli i kod doktora, i rekla nam je da su mu pluca cista, grlo cisto, sve ok... Ali, dzaba, kad on ima temperaturu.... Ako su mu vruce nogice kad ima turu, razblazi sirce sa toplom vodom, i tako toplo mu stavi na carapice, i dobro utopli noge.. Kod mene to nije uspijevalo, jer Bakiru su noge uvijek bile ledene, bez obzira sto sam masirala ih citavo vrijeme.. Nista nemoj stavljati na nogice ako nisu tople, jer nema efekta... Cula sam za bjelance, da umutis dok se ne stvori malo pjene, na krpicu naneses, i omotas na vene iznad saka (znaci ne na noge).. Ali, i ovo radis, ako su rukice vruce... Tusiraj ga cesto, bez obzira sto nije tako visoka temperatura, glavu NI POD RAZNO ne kvasiti.... Nadam se da ce mu biti bolje... Saljemo vam puno poljubaca za brzo ozdravljenje...
< Poruku je uredio Emina* -- 23.3.2009 11:25:46 >
|