Trnoruzica -> RE: Skidanje temperature, kada i čime (15.8.2010 18:31:51)
|
IZVORNA PORUKA: Mya_81 Trnoružice, kad smo odradili svu terapiju izmjerili smo ispod pazuha i bilo je 38...sad sam joj probala mjeriti, ali ne da...baš me zbuni to za tu doktoricu što ti je rekla, jer sam baš na puno strana čula da je rektalno mjerenje najpouzdanije... Mila, ne znam stvarno, ali sjecam se da smo prije jedno pola godine zavrsili na hitnoj zbog povracanja i temperature, i tamo su joj izmjerili rektalno. Kad smo se sutradan javili njenoj pedijatrici, rekla mi je da nisam trebala dozvoliti da ju maltretiraju, jer da je mjerenje ispod pazuha dovoljno pouzdano, i tacno. I nsta ne dodajem nit' oduzimam. Znaci isto kao i nama. Veselaaa (ne znam ti nick napisati [sm=smiley36.gif] ) IZVORNA PORUKA: veeseelaa ja imam par pitanja u vezi temperature 1. Kad dijete spava probudil se kad dobije temp ili ne? 2. koja je razlika npr od temp 37,50 i one npr 38,5 n šta upućuju manje temp a na šta veće? 3. koliko je vremenski potrebno držati topl ispod pazuha da bi očitovali temp? 4. nakon davanja paracametola djetetu koliko je potrebno vremenski da počne djelovati? 5. osim tuširanja, senfa na noge i bjelanca na krpu šta još uraditi kad dijete ima temp? 1. moja se uvijek probudi ako joj se temp povisi. Pocne da stenje u snu, i da kenjka, i onda kad izmjerim vidim da raste. 2. 37,5 po mojoj pedijatrici uopste nije temperatura, znaci dijete nema temperaturu. Vece temperature upucuju na infekciju nekom bakterijom (ne mora striktno da znaci), a nize na infekciju virusom. Opet ponavljam, nije 100% uvijek tako. 3. Ispod pazuha je dovoljno 4-5 minuta 4. Otprlike pola sata nakon uzimanja 5. Ne znam sta bih ti odgovorila na ovo, sve je individualno, i sta neko praktikuje. I sve zavisi kolika je temperatura. Ja ju uopste ne skidam ako je 38,5.
|
|
|
|