Idina mama -> RE: Savjeti za duzi put sa bebom... (5.5.2010 17:31:16)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Malčice mi nije jasna situacija iz posta na predhodnoj strani, vezano za AS koja može i u avion, jer se AS pravilno veže pojasevima sa uporištem u 3 tačke, a avionski su u 2 tačke. Jedino ako postoji neki specijalni dodatak kojim se dodatno kači na avionsko sjedište. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Leona, predpostavljam da letiš nekom redovnom linijom. Kod njih su takve stvari bolje riješene nego u čarterima pa se raspitaj kod kompanije kojom letiš (ne kod agenata koji prodaju karte). Možda takve informacije možeš naći i na netu. Koliko ja znam, uzeti sjedište za bebu znači platiti punu avio kartu. Beba u avionu ne mora biti u AS, a takva AS bi morala biti neka specijalna, jer se ovestandardne ne mogu vezati avio-pojasevima. Beba se kod polijetanja i slijetanja veže dodatkom pojasa za majčin pojas. To je praksa, koliko je sigurno ne znam (mada mi logika koluta očima). Kišobran kolica možeš imati uz sebe sve do ulaska u avion, kad ih sklapaš i predaješ osoblju koji će ih onda zbrinuti do slijetanja. Beba se u avionu ne može nigdje posebno presvući, osim na slobodnom sjedištu. Radi se o najnovijoj Maxi Cosi Citi sjedalice za bebe do 13 kg, dakle za najmanje. Posebno je oznacena (posebno dizajnirana, mada izgleda gotovo kao obicne, i testirana i za avion). Osoblje aviona je pogledalo broj/oznaku sjedalice i otisli su da provjere u spiskovima da li je dozvoljena u avionu. Tek su nam onda dozvolili da bebu ostavimo u sjedalici, vezanu, a sjedalicu smo vezali pojasom sjedista aviona. Inace, u autu se veze pojasom, nije sa sistemom Iso Fix. nOsim toga, i odrasli se vezu u avionu pojasom koji nema uporiste u tri tacke. Avion i auto nije isto.... (Ma, ima uvijek nesto novo da se nauci i prati, zar ne? [sm=smiley1.gif] )
|
|
|
|