Sarajka30
|
Slucajno udjoh na ovaj topic nakon dugooo vremena i sjetih se kad sam i ja kao i Vi sada visila na ovakvim temama i citala razna iskustva, pa zelim da moje podjelim sa vama. Ostala sam trudna iz prvog IVF u poliklinici Cito nakon 5 godina braka, gdje me vodio dr Poljak i hvala mu do neba. Isli smo nekoliko puta iz Sarajeva do Splita, dr Poljak nam je napravio protokol kojeg smo se drzali, prvo je muz uradio spermiogram koji je hvala Bogu bio u redu, onda sam ja radila sve potrebne hormone koji su takodje bili u redu, nakon cega je sledeci potez bio HSG da eliminisemo i tu stavku. Nakon HSG-a koji je bio uredan bila sam 3 ciklusa na klomifenu na koji nisam uopste dobro reagovala nakon cega me dr poslao da izvadim AMH hormon ciji nalaz je bio los i onda smo se dogovorili za nas prvi IVF. Bili smo u Splitu nekih 15ak dana, obzirom da sam ja kukavica i nisam smjela da bodem samu sebe :) pa ako nekog zanima mogu i da mu dam informacije o privatnom smjestaju kojeg smo mi placali cini mi se 20 eura po danu, sjecam se da je bilo nesto pravo jeftino, dvosoban stan super namjesten i veoma blizu klinike, mozete pjeske da se prosetate do CITA. Ja sam bila na kratkom protokolu 2 men plus 2 gonala plus 2 cetr zadnja 3 dana stimulacije i na lijevom jajniku nisam imala uopste folikula, on je svakako vec bio otpisan, a na desnom sam imala samo 5. Molila sam Boga da izvuku bar neku js iz tih 5 folikula. Ono sto me odusevilo u cijeloj prici je sve zene koje sam upoznala na Citu u tom periodu sve smo bile na razlicitim protokolima, sve su nas posmatrali kao zasebne slucajeve, neke na dugim neke na kratkim neke na tabletama, injekcijama itd. Nisu radili kao na pokretnoj traci i pored toliko prezaposlenosti nego su se zaista posvecivali svakom slucaju posebno. Meni su svaki dan u 13 h na klinici davali injekcije jer kao sto rekoh kukavica sam da se sama bodem i to mi niko nije dodatno naplatio. Sto se tice samog placanja, lijekovi se placaju odmah a postupak na kraju poslije transfera kada krenete kuci. Na dan punkcije, iz mojih 5 folikula izvukose cak 5 js !!! Prije punkcije dobijete injekciju voltarena u guzu dok vama rade punkciju muz daje spermu, malo prilegnete i idete kuci. Za dan-dva vas nazovu i kazu vam kada da dodete na transfer, ako je doslo do oplodnje. Meni je transfer bio 3 dan poslije i vracena su mi dva 8 stanicna embrija od kojih je jedan moj sincic koji treba svaki dan da dodje na svijet. Imamo jos 3 zaledjena u Citu i jedva cekamo da idemo po njih :) Eto oduzila sam ali sam htjela da Vam ulijem nadu da sam ja primjer da mi je uspijelo iz prvog puta kao i jos 2 moje prijateljice koje su me i poslale u Cito. Da vratim vrijeme unazad opet bi napravila isto, zbog pristupa, korektnosti, odnosa zbog toga sto vidis da tim ljudima nije stalno samo do novca ( imam primjer prijateljice koju je Poljak odbio i rekao da joj ne moze pomoci, iako je mogao da je zavlaci i uzima joj lovu sto bi mnogi privatnici danas uradili ). I da mi nije uspijelo, opet bi isla kod njih..kada sam uradila test na trudnocu bio je negativan tek nakon par dana je beta bila pozitivna..ali sto moj muz kaze i da nije uspijelo opet bi isla kod njih i samo kod njih. Morate da imate povjerenja u doktore i tim kojem se prepustate pogotovu kad su takve stvari u pitanju i razmisljati optimisticno, sjecam se tog perioda iz Splita...kada smo muz i ja setali po rivi, uzivali,...putovali trajektom na Hvar, Korculu kao da smo dosli na neko putovanje, potpuno psihicki rastereceni i zaboravili zbog cega smo dosli u Split. Opustite se, uzivajte i prepustite se najboljem timu doktora na nasim prostorima i ako vam ne uspije iz prvog, drugog, puta nemojte da odustajete jer ko zna zasto je to tako nekim ljudima je jednostavno odredjeno da moraju malo vise da se potrude neki malo manje..ali cvrsto vjerujem da ce Bog da nagradi svaciji trud jednog dana. Ovo je prvi moj post napisan nakon sto sto sam bila u Citu i zelim jos jednom da se zahvalim svom osoblju te klinike i dr Poljaku koji je u tu nedjelju dosao samo da bi meni odradio transfer i hvala mu do neba.
|