teacher75
|
IZVORNA PORUKA: Novosadjanka Dve devojcice u razredru moje cerke su dobile menstruaciju u prvom razredu. To me je sokiralo. Morala sam sa mojom tada 7-gosinjom cerkom da popricam na temu toga. Da joj objasnim o cemu se radi. Gledala me je bledo! Posle sam malo istrazivala zbog cega je pubertet uranio kod nase dece. Nasla sam zanimljive informacije. Evo pp sa RR.sr od jedne devojke koja je itekako upucena o cemu se radi. Nadam se da cu nekom pomoci. Pozdrav p.s. moja cerka je sada zavrsila II razdred i jos par drugarica je dobilo. Moje dete je jos uvek dete u pravom smislu te reci, Hvala Bogu na tome. Praksu punjenja zivotinja hormonima, kao i sve ostalo sto je stetno i lose, uveli su Amerikanci. Jos 30tih godina su hteli da postignu vecu mlecnost krava, dodavanjem hormona rasta, cija je zvanicna upotreba odobrena tej 1994. godine. Navodno, ovaj hormon ne skodi ljudskom organizmu a i pasterizacijom se neutralise, medjutim , dokazano je da se i nakom kuvanja, u mleku zadrzi oko 81% u nerazgradjenom obliku. Nije do kraja istrazeno, i studije jos uvek nisu objavljene, ali se predpostavlja da ovakvo mleko kod ljudi , utice na pojavu raka dojke, prostate i debelog creva. Pored koriscenja hormona rasta, jos vise bi trebala da nas brine upotreba polnih hormona u uzgoju stoke. Danas se u SAD-u upotrebljava 6 vrsta, sto zenskih sto muskih hormona, i retko se koriste kod zivine i svinja, krave su najpogodnije. Postoji sumnja (zapravo svi to znaju) da meso ovakvih zivotinja, utice na pojavu ranog puberteta kod devojcica, ali jos uvek ovako nesto nije dokazano, tj jos uvek nije sprovedena epidemioloska studija o pojavi hormonski tretirane hrane i ranog puberteta. Nasa zemlja nije koristila ove hormone prilikom uzgoja stoke i proizvodnje mleka. To mogu sa sigurnoscu da tvrdim, jer je moj otac licno ucestvovao u nekim izstrazivanja. Imali smo najzdravije meso u Evropi, i mi i Hrvati. Medjutim, vremenom smo poceli da uvozimo meso iz zemalja u kojima je upotreba hormona u proizvodnji hrane dozvoljena, i vise ne mozemo da tvrdimo da na trzistu imamo lepo i zdravo meso. Veliki sam protivnik upotrebe crvenog mesa u ishrani, iz vise razloga, ali se ipak po nekad mora naci na jelovniku. Problem mozete resiti, nadjite nekog pouzdanog seljaka koji se bavi uzgojem, dobro ispitajte kako gaji stoku i cime je tretira, ko je kontrolise, a onda od njega kupite tele i strpajte ga u zamrzivac. Tako moji roditelji rade, pa ja mogu da kazem da jedem zdravu piletinu i zdravu teletinu. Ne pamtim kad sam kupila meso u trznici, i ne znam kako bih se usudila da ga kupim kad pojma nemam kako je uzgajano, kako tretirano i leceno, i kuda je sve proslo da bi doslo do zamrzivaca. uh, ovo mi bas jezivo zvuci!