chuci -> kako pozvati roditelja na odgovornost prema svom djetetu? (20.6.2010 23:54:52)
|
prelistah teme na ovom pdf i ne naÄ‘oh ni jednu sliÄnu, ako imam molim moderatore da me upute a ovu izbriÅ¡u [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] u zadnje vrijeme Äesto razmiÅ¡ljam o (ne)odgovornosti roditelja prema vlastitoj djeci i baÅ¡ me to mori. govorim o neodgovornosti na razne naÄine. kad je u pitanju ishrana (sveopÅ¡te prisutno), kad je u pitanju praćenje razvoja djeteta, odlasci doktoru, odgoj, Å¡kola... općenito imam mnogo primjera gdje vidim da roditelji kao da prepuÅ¡taju dijete samo sebi prerano i u situacijama gdje to nikako ne može biti dobro za dijete. znam, reći ćete da svaki roditelj želi svome djetetu najbolje, logiÄno jel. kako onda roditelj kojem su dostupne informacije odluÄi da ih zanemari, i radi onako kako on po svom (najÄešće) nestruÄnom miÅ¡ljenju zna bolje nego garda struÄnjaka iz neke oblasti. zaÅ¡to je kod nas sramota otići doktoru i pitati za razvoj svog djeteta, onda kada sumnjamo. da me bolje shvatite evo nekoliko primjera koji me odavno muÄe. -roditelj radi u ustanovigdje su djeca sa specijalnim potrebama. u neformalnom razgovoru sa struÄnjakom (pedagog psiholog koji radi sa tom djecom) objaÅ¡njava ponaÅ¡anje sovg djeteta od 4 godine. struÄnjak mu kaže da su to sve simptomi autizma, ali da je vjerovatno rijeÄ o blagom obliku. i dalje niÅ¡ta. bukvalno. -dijete već Äetvrti razred Å¡kole mrzi Å¡kolu. pisanje zadaće je obavezno uz nadzor roditelja (nadzor = tjeranje). pisanje jedne zadaće zahtjeva viÅ¡e odlazaka u wc, od nervoze djeteta. i opet niÅ¡ta. -beba od 5 mjeseci jede hranu sa soli, vegetom i ostalim zaÄinima, jer zaboga to je sve u malim koliÄinama, Å¡ta može biti. evo Å¡ta meni fali (ne fali ti niÅ¡ta imaÅ¡ viÅ¡ka kilograma, viÅ¡ka krvnog pritiska, viÅ¡ka Å¡ećera u krvi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley3%27.gif[/image] ...) da ne nabrajam dalje sad okvirn omožete vidjeti Å¡ta mi smeta. da li je moguće dati nekom dobronamjeran savjet, a da se to ne shvati pogreÅ¡no? kako? kad god sam pokuÅ¡ala davati neke dobronamjerne savjete o stvarima vezanim za bebe i djecu ljudi odmah zauzimaju odbrambeni stav, pa eto nije baÅ¡ tako straÅ¡no, ili Å¡ta ti sad brineÅ¡ za moje dijete viÅ¡e od mene. ili ja to ne znam. kako bi vi postupili? reći ili Å¡utiti. jesam li i ja dijelom odgovorna ako vidim pogreÅ¡ku? smijem li Å¡utiti?
|
|
|
|