Anoniman -> RE: koliko pomažete/odmažete djetetu kod socjalizacije? (14.6.2010 23:23:13)
|
Ja imam kćerku od 7 godina koja je prilično dominantna i ona je u većini slučajeva ta koja određuje pravila igre, šta će se igrati ,koliko i sl. Pokušala sam to da suzbijem ali nije išlo, dijete je jednostavno takve prirode. U razredu je pravi mali vođa ali ne maltretira djecu, jako je društvena i voli svoje drugove. Učiteljici sam skrenula pažnju na tu njenu osobinu, ali ona kaže da je to sasvim ok, da su neka djeca jednostavno takva i ona nema problema zbog toga. Eh sada, bila je i ona u situaciji da je drug bukvalno otjera jer je neraspoložen za igru, da joj ne da igračku iako ona sa njim sve dijeli, da joj drugarica bude kod nje i dok se same igraju ona njoj masu stvari dozvoli da ponese kući, jer joj je nezgodno da odbije. Pred djecom joj ništa ne govorim ali razgovaramo poslije. Ona treba reći tom drugu da je to jako ružno, što je otjerao i da drugi put ona neće htjeti da se igra, ako se isto desi, za igračke manje više, oni to i sami ionako brzo zaborave. A za tu drugaricu sam joj rekla da NE MOŽE davati svoje stvari samo zato što ona to traži, nije zbog vrijednosti, nego zato što se to ne radi, treba jednostavno reći, ne mogu ti dati, zato što meni to treba. Pokušavam je usmjeravati kako ispravno postupiti, ali to ide postepno, kako oni rastu i sazrijevaju, tako različito poimaju i stvari, ali na kraju sve to fino legne.
|
|
|
|