acudesa -> RE: Alternativna medicina (13.6.2010 11:34:36)
|
Postovi sa: Homeopatija IZVORNA PORUKA: Happy Ne znam da li je i ova tema bila, izvinite ako se ponavljam... Ineteresuje me da li iko od vas ima svog/ide homeopati, ja sam išla skoro dvije godine i napravila sam pauzu od pola godine, ali ću opet početi, kažu da je posebno dobro za trudnice, jer se tako i naplod djeluje. Slovenija je priznala zakonski alternativnu medicinu kao granu medicine, među kojima spada i homeopatija... Doduše mi smo daleko od toga, ali eto radi se na tome... IZVORNA PORUKA: Happy Homeopatija potiče naš organizam da se sam izliječi. Što to znači? Kod blažih bolesti i ozljeda, naše je tijelo sposobno samo se izliječiti. To možemo vidjeti kada npr. porežemo prst ili dobijemo gripu. Svaki organizam prirodno uvijek teži ravnoteži. Međutim, kod većih ozljeda, težih akutnih bolesti, kroničnih tegoba te teških emocionalnih trauma, vrlo često se naše tijelu ili psiha ne mogu sami vratiti u ravnotežu te im treba pomoć izvana. Tu homeopatija odlično pomaže. Homeopatski pripravci su energetske informacije koje u stvari potiču naš organizam da se izliječi i vrati u ravnotežu. Dakle, možemo reći da je bolest neravnoteža na bilo kojem od razina, npr. fizičkoj, emocionalnoj ili psihičkoj. Zdravlje je ravnoteža na svim razinama. Pomoću homeopatske remedije vraćamo se u ravnotežu. Glavno načelo homeopatije je slično se sličnim liječi. Supstanca koja može proizvesti neki skup simptoma kod zdrave osobe može (u homeopatskoj potenciji) izliječiti sličan skup simptoma kod bolesne osobe. Svaka homeopatska remedija ima svoju „sliku simptoma“ i predstavlja posebno stanje tijela i uma. Isto tako je i svaka osoba, u svakom trenutku, u određenom stanju tijela i uma. Ono se može prepoznati iz njenih simptoma, tegoba, osjećaja, ponašanja i slično. Kod liječenja se traži ona remedija čija je slika najsličnija ukupnoj slici osobe. Upravo iz ovog principa dolazi i naziv homeopatija – na grčkom ‘homoios’ znači slična, a ‘pathos’ patnja ili bolest, odnosno slična bolest. Kod zdravstvenih poteškoća kao što su upale u trudnoći, homeopatski pripravci mogu vam koristiti, a škoditi vam sigurno neće. Princip homeopatskih preparata je naime taj, da su aktivne tvari u njima razrijeđene gotovo do molekularnih razina. Ovi se preparati, namijenjeni različitim tegobama, mogu kupiti u ljekarnama bez recepta, najčešće su u obliku malih kuglica (ali mogu biti i u obliku praška, kapljica ili tableta). S obzirom na to da je tradicionalna medicina nesklona alternativnim metodama, većina liječnika vjerojatno vam neće htjeti dati savjet što se homeopatije tiče. No, postoje i diplomirani liječnici koji se sasvim legalno bave homeopatijom. Nadam se da nisam dosadna, ako koga interesuje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] IZVORNA PORUKA: Okarica Čini mi se, draga Neira, da je ova tema već bila, ali u okviru foruma "Zatrudnjivanje". Ja sam tamo nešto o tome pisala, pravo da ti kažem ne sjećam se. Što se tiče homeopatije, nisam protiv toga. Moja mama je išla kod dr. Sadiković a moj dragi kod Jadranke Trninić koja nam je inače komšinica i prijateljica. Moj je dragi išao kod nje i bio je samo jednom, dala mu je neke tabletice i neku tekućinu. Ne znam šta da ti kažem, osim da je skupo, ali ne mogu reći da nema efekata. Moja mama je npr. jako zadovoljna. IZVORNA PORUKA: bubuli ja sam bila u decembru 2008.god prvi put i trebala ici opet al zapelo nesto neznam ni ja nismo se mogli uganjati i neodoh nikako vise... mm je bio 2 puta i cini se da za njegov problem pomaze... vidjet cemo sta dalje.... malo nam je podaleko zato neidemo bas redovno... IZVORNA PORUKA: tinna Molim lijepo gdje rade spomenuti doktori? Ja imam iskustvo sa doktoricom u Zg i zadovoljna sam, ali Zg je daleko... IZVORNA PORUKA: bubuli ja sam isla u Vakuf...zena se zove Ramiza...osim sto je homeopata ona je i zdravstveni radnik IZVORNA PORUKA: Maida* Odlucila sam aktivirati ovu temu, jer sam na pdf trudnoca procitala dilemu jedne trudnice, antibiotici-da ili ne u trudnoci, i vidim da se ova mogucnost slabo razmatra. Ja imam dosta prijateljica koje su koristile homeopatsko lijecenje. U slucaju kod alergije kod djeteta pokazalo se jako uspjesno i mislim da ona svom malom nikad nije dala antibiotik. Druga prijateljica je imala problem sa nadolazenjem mlijeka, dobila je nesto od homeopate i morala je popit tri te tabletice i za par sati je imala navalu mlijeka da je pumpicu morala trazit za izdajanje. Isto tako mislim da moze dosta pomoci i trudnicama i dojiljama, ako ne zele antibiotike. Opet ponavljam, ja nisam koristila, ali sam cula pozitivna iskustva. IZVORNA PORUKA: Adana Imam i ja prijateljicu koja malog vodi kod homeopate. Kaze da je prezadovoljna i da dijete u zadnjih godinu dana kako joj idu nije uopste bilo cesto bolesno, i nije se desilo da mu bude nesto na plucima kada je prehladjen. A kao prije toga je stalno nesto bilo, krkali ga antibioticima, inhalacijama i sl. I kada se rodio imao je produzenu zuticu, i non-stop su bili po bolnici i kod doktora, i sve se sredilo i ozdravio je kada su otisli kod te tete negdje na Bascarsiji. Kaze da nije skupa. Pregleda dijete, i da te neke tabletice, i proziv temp., neke koje pomazu kod nicanja zubica, pa neke za jacanje imuniteta i ne znam vise ni ja koje, i naplacuje tako sto kaze da od sebe das koliko mozes, u rasponu od 0-30KM cini mi se. Sto je reci da te nece odbiti i ne dati ti lijekove ako nemas love.... Mi se kanimo da odemo sa malenom, ali nikako da se nakanim. :) Mislim da se treba naruciti pa cu gledati ovih dana da uzmem broj. Asji rastu zubici, pa malo slini, i imala je prvi put, ali kratko, temperaturu, pa kontam mozda bolje otici njoj, nego da joj ukljuce antibiotike... Sve u svemu, mislim da je korisno, i malo zdravije od klasicne medicine. :) IZVORNA PORUKA: Happy Toplo preporucujem homeopatiju, ja sam tu vec vise od dvoije godine... Ide moja mama skoro 5 godina, sestra, zet.... ABD sigurno cu i dijete da vodim... Tako da je zaista preporucujem, ja sam inace za sve vidove alternativne medicine.... IZVORNA PORUKA: acudesa RR nisam išla, ali sam upoznata sa načinom rada i jako mi se dopada, sve što teži prirodi veoma podržavam, svima preporučujem da prvo probaju sa alternativnom medicinom,a zatim sa medikamentima na kraju krajeva sigurno manje štete nego hemija kažu: U prirodi postoji lijek za svaku bolest-samo što ga čovjek još nije otkrio IZVORNA PORUKA: Adana Evo i broj ove tete kod koje moja drugarica vodi malog, a kaze i da su i ona i muz isli. ................. Teta se zove Nada cini mi se. broj telefona (na pp) mama Alma mislim da ti u svakom slucaju ne moze odmoci, ja bih na tvom mjestu probala... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley20.gif[/image] IZVORNA PORUKA: Rabi drage moje evo i ja sam kontala da posjetim bioenergicara, ali sve su prilike da takvog necu naci ovdje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vidjeh da se ova tema opet pokrenula, pa rekoh mogla bih otici homeopati.... Nesto mi stalno sumi u usima, jako mi smeta, a posebno kad sam u tisini i zatvorenom prostoru[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Da li da odem? IZVORNA PORUKA: teta berta Je li itko imao ikakva iskustva sa ovim homeopatom u Mostaru... Ja bi otisla ali me sve nekako strah, pa me zanima kakva su vasa iskustva...tj.kako homeopata postavlja dijagnozu????? IZVORNA PORUKA: teta berta i ima li iko iskusta s homeopatima u hercegovini??? sarajevo mi daleko a rado bi otisla pa ako neko moze i zna neka mi odgovori... kakav je taj nusret hodic i ima li jos itko u blizini mostara... zahvaljujem se na odgovoru.... IZVORNA PORUKA: Adana IZVORNA PORUKA: Rabi drage moje evo i ja sam kontala da posjetim bioenergicara, ali sve su prilike da takvog necu naci ovdje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vidjeh da se ova tema opet pokrenula, pa rekoh mogla bih otici homeopati.... Nesto mi stalno sumi u usima, jako mi smeta, a posebno kad sam u tisini i zatvorenom prostoru[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Da li da odem? U svakom slucaju ti ne bi trebalo naskoditi, mislim odlazak. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] IZVORNA PORUKA: Happy IZVORNA PORUKA: teta berta i ima li iko iskusta s homeopatima u hercegovini??? sarajevo mi daleko a rado bi otisla pa ako neko moze i zna neka mi odgovori... kakav je taj nusret hodic i ima li jos itko u blizini mostara... zahvaljujem se na odgovoru.... Draga moja, ne znam za njega, nisam cula, ali je sigurno dobar... Ja sam bila u Mo (ustvari dolazili su u sa) mislim da se zove Nermin... radi sa jos jednim kolegom u paru i suuuupppppeeerrrr je.......... Toplo prepoprucujem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] IZVORNA PORUKA: teta berta E bas ti hvala, isla bi i moja sveki pa me zanima.... A znas li mozda broj od tog Nermina ili ga ja mogu traziti na ovom broju... Ma bas bi volila vidit sta je to[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Svi moji imaju predrasude i kazu da im je to nigdje veze,... IZVORNA PORUKA: Happy Nema na cemu... Nermin Puzic, broj je ............... On je homeopata i kiroprakticar... Super je, neces se pokajati[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ja idem veceras kod svoje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Sretno broj na pp IZVORNA PORUKA: veeseelaa evo jedan zanimljiv tekst Znamo da problemi djece zavise od njihovog uzrasta. Male bebe, trogodišnje ili devetogodišnje dijete, svi imaju različite «probleme». Njihovi simptomi uslovljeni su raznim faktorima: nicanjem zubića, ljubomorom na novog člana porodice, raznim strahovima, čestim upalama grla, uha itd. Po tome kako se „predstavljaju“, homeopat se odlučuje za jedan od homeopatskih lijekova koji može biti, biljnog, mineralnog ili životinjskog porijekla. Radi boljeg razumijevanja navešću samo neke tipove djece u homeopatiji, posmatrano očima homeopate. Chamomilla (Matricaria chamomilla) dijete se lako prepoznaje, uglavnom po svom ponašanju. Spada u grupu nervozne djece. Ako mu date igračku da se zabavi, ono će je ljutito baciti. Stalno nešto traži, ništa mu ne možete učiniti po volji i sve ljutito odbija. I dobronamjerni pokušaji hranjenja kod njih mogu izazvati dahtanje i ljutnju. Svojim ponašanjem okolinu često dovode do „ludila“ i jedino ih možete umiriti nošenjem i ljuljanjem.I kada dijete zaspi, i dalje nije mirno. Stalno se okreće, stenje, priča, a onda odjednom ponovo počinje da vrišti... otac i majka ponovo nosaju i ljuljaju ... i tako cijelu noć. Znajte, da dijete, ustvari, protiv toga ne može ništa! Sve njegove reakcije su izraz njegove preosjetljivosti. Na najmanji podražaj, a naročito bol kod nicanja zuba, reaguju vrištanjem i udaraju sve oko sebe. Tada imaju i proliv koji je zelene boje, kao trava, i ima kiselkast miris. Jedan obraz im je uglavnom crven i topao, a drugi bijel i hladan. Kada ima bolove,ovakvo dijete je jako toplo, žedno i kupa se u vrućem znoju. Njihovo stanje pogoršava sve što je toplo: hrana, napitci, oblozi itd. Sve upale im se javljaju iznenada i intezivno, i uglavnom naveče. Ako im je uho upaljeno, ta ušna školjka je vatreno crvena. Dakle, za djecu koja imaju ove modalitete (gore od toplote uveče, a bolje im je od nosanja i ljuljanja) velika pomoć i rješenje njihovih tegoba jeste homeopatski lijek Chamomilla, bez obzira o kojoj tegobi se radi. I sami roditelji budu iznenađeni pozitivnim i brzim djelovanjem lijeka. [image]http://www.vasaapoteka.com/images/stories/Broj3/44-2.jpg[/image] Ni Pulsatilla (Anemona pratensis) dijete ne podnosi toplotu sunca, kreveta, sobe, ali ovo dijete se izražava drugačije. Često, ali ne isključivo, ova djeca su fino građena, svijetle kose, plavih očiju i nježne bijele kože. Lako se uzbude, postide, pocrvene, pa onda problijede. I veoma lako zaplaču. Svako dijete, na neki način, ovisno je od svojih roditelja i traži pažnju. Kod njih je to posebno izraženo, a naročito ako dođe novi član porodice na koga su ljubomorni. Pulsatilla dijete će tražiti sve i svašta, stalno se trpajući u majčino krilo. To vidimo i kod uzimanja intervjua. Privrženost je tako velika da se bukvalno drže za suknju. Stalno zapitkuje roditelje „da li me voliš“. Veoma se lako prehlade (stomak, uši, nos, oči), a naročito ako pokisnu. Zašto? Cvijet Anemona raste na suhoj, pješčanoj podlozi gdje pada malo kiše i nema previše sunca. Značajno je i to da raste u grupama, te upravo zato i dijete tipa Pulsatilla boji se samoće i stalno traži društvo... i nikada nije žedno. Uveče, kada se smrkava, zbog straha od mraka, ne želi biti samo u krevetu. Često ih čujete da u krevetu glasno pjevaju neke pjesmice, zaspu, a onda se uplašeno probude jer imaju noćne more. Zato, vrlo rado spavaju u istom krevetu sa roditeljima. Za razliku od Chamomille koja je u bolu razdražljiva i zahtjevna, Pulsatilla leži i jeca, izazivajući vaše sažaljenje. Ako ima bilo kakvu upalu, samo želi da je mazite. To je uplakano dijete, sa nosićem punim sekreta kojeg razmazuje po cijelom licu. Sekret je u početku kremast, a kasnije zelenožut i gust. Apetit je loš, jede polagano, mrljavi, i više voli hladnu hranu. Sladoled im je omiljena poslastica. [image]http://www.vasaapoteka.com/images/stories/Broj3/45-1.jpg[/image] Ako vaše dijete pripada tipu Calcarea carbonica (lijek napravljen od ljuske morske školjke) ono je često debelo, bezvoljno i veoma zimljivo. Koža mu je vlažna i hladna i pri susretu će vam pružiti hladnu i mlitavu ruku. I poslije malog napora brzo se zagrije i oznoji, a znoj mu je kiselkastog mirisa. Znoji se i noću, i to mnogo, a posebno po glavi.Znojenje ostavlja mrlje po jastuku. Maloj djeci fontanele sporo zarastaju, zubi teško i sporo niču, a kasnije i prohodaju i progovore. Jedan poznati američki homeopat je rekao da bi svako dijete nakon rođenja trebalo dobiti jednu dozu homeopatskog lijeka Calcium carbonicuma, kako bi rast tekao normalno. Sve ovo ukazuje na veliki značaj kalcijuma (krečnjaka) za razvoj ljudskog organizma. Ova djeca imaju probleme s mokrenjem u krevet. Često imaju proliv i kašastu stolicu svijetle boje i neobičnog kiselog mirisa. Iako ovo dijete izgleda zdravo i dobro uhranjeno, često se razboljeva i podložno je uganućima zglobova. U školi ima poteškoća, jer su malo sporiji u učenju. Nema puno samopouzdanja, puno brine oko sitnica i uvijek misli da će se dogoditi nešto loše.U mraku se ne osjeća sigurno i traži upaljeno svjetlo. Kada legne i zatvori oči vidi grozne slike i jako je uplašeno. Nažalost njegov strah ne prestaje buđenjem i otvaranjem očiju. Predstavljanjem nekoliko konkretnih lijekova, željela sam ukazati da su djeca već kao mala prepoznatljiva po: građi, ponašanju i nekim sklonostima, ali to nikako ne može, i ne smije biti razlog, da roditelji samoincijativno daju neki homeopatski lijek. Jer, u homeopatiji, kada se završi intervju i sagleda cjelokupnost svih tih izraza koje nazivamo slika lijeka, to treba biti u podudarnosti sa slikom simptoma. Homeopat pokušava da uoči «pramodel bitka» koji obilježava to biće, a manifestuje se na fizičkom, emocionalnom i mentalnom nivou. To je proces koji se mijenja i svi mi kroz odrastanje i razne utjecaje mijenjamo sebe, a time i lijek koji će trebati dati u nekoj fazi života, ali lijek koji najviše odgovara. Homeopatija je prekrasan način liječenja djece. Naši lijekovi su prihvatljivi i sa društvenog i sa ekološkog stajališta: sigurni su, ne izazivaju nikakve popratne efekte i nema alergijskih reakcija. Nakon homeopatskog tretmana, dijete je sređenije, zadovoljnije i bolje napreduje. Holistički pristup liječenja bio je usmjeren ka izlječenju, ali i poboljšanju opšteg stanja koje odvodi dijete u harmoničnu i zdravu budućnost. I za kraj. Tankoćutni francuski matematičar i filozof Pascal, govorio je o „logique du coeur“ – logici srca, jer je tačno znao šta, i o čemu se radi u životu. Znao je da treba analizirati okolnosti, istraživati svijet i dokazivati, ali znao je da nas sva ta analiza i sva ta matematika nikuda neće odvesti ako ne žvimo sa svojim srcem. Zato poručujem: liječimo ta mlada bića svom svojom vještinom, znanjem, odgovornošću i ljubavlju, onda kada nas trebaju, a onda će neko od njih, za jedan dan učiniti djelo po kome će ga pamtiti generacije koje dolaze.
|
|
|
|