LieToMe RR
|
IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: Isha Eno gore na linku ti pise kada je porod krenuo ili kada su zenu primili u porodiliste. To ne bi bila obicna epiziotomija, vec kasapljenje da sa dva prsta zenu poradjaju Uglavnom, dobro ti sve iscitaj. pa to sam i procitala, Vidis da je bila zena koja na terminu nije bila deset___ prstiju otovrena. Iako nejse, to mene u opste ne zanima, nego cinjenicno stanje, ako porod pocinje kada se zena pocne otvarati, znaci ja ne smijem biti otvorena. To me i zanimalo. Ipak sma pisala o tome, jer nisam bila dovoljno informisana da me strahh da me porod ne zakaci u noci, tj.da bas krene, a sestra kaze suti i trpi. Uopste nisam znala da ce me rnaije primit, prije termina kojeg je meni rekla doticna doktorica. Joj sto ti mozes lupati ko maksim po diviziji a ja ne mogu da se otmem utisku da ti ne odgovorim na ove tvoje nebuloze i neinformiranost!!! Prvo porod ne pocinje sa 2 prsta. Ja sam u prvoj trudnoci na kraju 7og mjeseca usljed rapidnog skracivanja grlica bila 2 prsta otvorena, bila na terapiji, pila bruku lijekova, strogo mirovanje, doslovno do wca i nazad, beba bila krupna, teska, duga vec okrenuta glavicom, sreca pa nije bilo kontrakcija koje bi izazvale prijevremeni porod...Elem zahvaljajuci mom ginekologu i njegovom konstantnom monitoringu i beba i ja izguramo do dan pred porod. Cinjenica je da ako je zena otvorena 2 prsta porod moze da krene ali ne znaci i da hoce i da ce se sve one koje su 2 prsta otvorene poroditi prirodno. Drugarica je dosla na porod sa 4 prsta otvorena, mazali je gelovima, nije bilo kontrakcija na kraju zavrsila na hitno carskom rezom. Nadalje, znaci konretno ja i moj slucaj i slucaj mog rapidnog skracivanja grlica. Usla u 9ti mjesec sa otvorenim grlicem od 2 prsta (ista ona 2 prsta sa kraja 7og mjeseca i to nakon doslovno mjesec dana u kojih je nestalo grlica i ja se otvorila) i laknulo i meni i ginekologu jer sto se njega ticalo mogla sam se poroditi taj dan ili sljedeci ili za heftu jer najgore je proslo, uspjela sam uci u 9ti mjesec. Vodenjak mi pukao dan pred termin znaci 39+6 dana bila trudna, dosla to jutro u bolnicu i doktor na pregledu konstatuje da sam 9 prstiju otvorena, sat vremena nakon pregleda i svega zavrsim na stolu i u cijelih 10 minuta prirodno sa samo 2 koncica, rodim zivu i zdravu curicu. Nema tog doktora koji ce te poroditi sa 2 prsta ako si otvorena ali ta ista 2 prsta se mogu u 2-3 dana pretvoriti u 8 ili 9 i porod moze poceti, sve zavisno od genetike, tvoje predispozicije i gradje da se porodis prirodno, bebe, grlica...spleta hiljadu okolnosti... Isto me prati i u ovoj trudnoci, prosle sedmice bila na pregledu, doktor konstatovao da se grlic opet poceo skracivati, narucio me sad za sljedeci petak na cervikometriju i u skladu sa sljedecim nalazom odredice mi terapiju, vrlo vjerovatno poslati na bolovanje... genetika radi svoje (svi po zenskoj liniji imali lagane porode), ova beba jos krupnija i jos duza nego prva, moj grlic se opet skracuje... Ne panicim, znam da sam u sigurnim rukama i nadam se najboljem... Neko je jednostavno predodredjen za prirodne porode ko po loju a neko za carskog reza A tebi po milioniti put dajem dobronamjeran savjet da sto manje citas po kojekakvim forumima i webovima jer svaka zena i svaki grlic su jedinstveni, svaka beba je jedinstvena, svaki porod je jedinstven. I na kraju informisi se kod svog ljekara i pitaj ono sto te zanima a ne iscitavaj forume jer kao sto rekoh svi smo mi slucajevi za sebe. Moj doktor je ginekolog starog kova i kaze jedino je imao mene i jos jednu porodilju sa ovim ovakvim rapidnim, doslovno preko noci, skracivanjem grlica i nije se ni nadao da cu dogurati do termina, bilo je samo da udjemo u 9ti mjesec Ja tebi od srca zelim da ti porod prodje najbolje sto moze i da na svijet doneses zivu i zdravu bebicu ali me strasno iritira tvoj stav: NE ZNAS TI MATI KAKO JE RODITI DIJETE! Malo se skuliraj i saberi... i manje gledaj americke filmove i citaj kojekave nebuloze po netu! Svako ti dobro zelim! Pa ko kaze da porod pocinje s 2 prsta? Dal 2-4- ili deset_ sasvim nebitno.. Ako si imalo citala postove znala bi da porod krece onda kada se zena otvara, i da to nisu finepexine rijeci. Pa ja ne bih mozda ni citala kada bi mi se javila neka koja zna odgovor, a ne, osobe koje raspravljaju o bolnicama u BiH a nisu uopste u BiH. Nekako ispadaju ovdje zene, koje su prosle CR da nemaju pojma. procitaj temu, sve ce ti biti jasno. Pa u brosuri je detaljnije opisano, u brosuri koju sam nasla na Hrvatskoj stranici. ali nisam nasla ono sta me zanimalo, dal smijem biti otvorena. Nekako mi je glupo da uopste neko ko nije prosao CR komentarise o CR. da ne kazem odgovara na pitanja. Nekako imam utisak da su se neke clanice vise zadeverale tretmanom kojeg cu imati u bolnici, all inclusive, nego da mi odgovore na pitanje kao zena zeni. Jer kao sto sam ranije rekla, ne mogu sebi doci da imamo doktore koje nas ne upucuju. Ne mogu sebi doci da ima zena koje su prosle CR a ne znaju reci ime lika koji to uradio. Mozda bi mi onda lakse bilo? Mozda bi onda poslala "mejl" covjeku, rekla ko sam sta sam, opisala svoje stanje i navela svojih dvadeset_ak pitanja sto sam htjela ovoj postaviti. I hajd iskreno, sada s ovom novom informacijom da ce me primiti u bolnicu prije otvaranja, sta mislis kako bi bilo da ja to spomenem svojoj dr? Bil bilo da se mijesam u njen posao? P.S. ako bog da da sve bude i kod tebe ok. :) da nam djeca budu ziva i zdrava. Ti bas ili neces da citas ili ne razumijes da citas Porod ne pocinje ako si 2 prsta otvorena, 2 prstra sama po sebi nista ne znace ako ih neprate otvaranje i kontrakcije koje bi izgurale bebu vani. tako da tu teoriju o pocetku poroda sa 2 prsta okaci macku o rep i ovo ti pise neko ko je skoro 2 mjeseca bio otvoren 2 prsta pa se porodila tek dan prije proda, prirodno, spontano, nicim izazvana... u drazvnoj bolnici (porodio me dr Nakas koji mi je i vodio trudnocu). Meni ne pada na pamet da iscitavam nebuloze koje kacis niti me iskreno zanimaju. Sve sto zelim da znam i sto me interesuje pitam svog doktora. Ni nalaze ne guglam, lijepo mi doktor sve objasni sta me zanima i sta trebam da znam. Na kraju krajeva ovo mi je druga trudnoca a ako sam se u prvoj ponasala totalno smireno i opusteno mozes misliti kakva sam u ovoj drugoj Ja ne znam kakav ti tretman ocekujes u bolnici. Jel gledas previse americkih filmova, sta je to sto ti ocekujes kad dodjes na porod. Ti si njima samo jednau nizu da se ne lazemo, bilo ih je prije tebe, bice ih hvala Bogu poslije tebe. Oni rade svoj posao. Nisu tamo da tebi titraju jajca nego da te porode i da na svijet donesu bebu i da na kraju krajeva zarade svoju platu. Sto se tice tvoje informacije da ce te primiti ranije na cr duso draga tako to funkcionise svugdje u svijetu. Sastane se konzilij doktora, pregledaju nalaze, pogledaju tvoje ctgove, mjere bebe, zasto na kraju krajeva dolazis na cr i zasto ti je cr predodredjen i onda ti dodijele datum poroda tj zakazu termin sekcije koji je obicno nesto ranije od predvidjenog datuma poroda. Iz jednog prostog razloga, zamisli Zato sto je svaki porod i svaka zena individua za sebe i sto niko nece reskirati da te vuce do 40te sedmice ako ces na carski jer se nikad ne zna kad i koliko brzo porod moze krenuti a ti na kraju ne bi trebala da rodis prirodno nego carski. E iz tog jednog prostog, najprostijeg faktora zakazace ti raniji termin. I to dal sam prosla cr ili nisam nema nikakve veze sa mojim porodom nego cinjenicom da su mi sve i jedna drugarica (njih 10ak porodile na carski) bilo da su neke isle na prirodni pa usljed komplikacija zavrsile na sekciji bilo da im je zakazan ranije radi nekih drugih komplikacija.