Adana -> Iskustva iz školice za trudnice (15.5.2008 13:53:15)
|
E pa ovako, postoje 3 tipa disanja: 1. trbusno, duboko disanje 2. i 3. plitko, ubrzano, grudno disanje Prvi se koristi na samom pocetku kada pocnu porodjajni bolovi, recimo na pola sata, pa sve dok se ne spuste bolovi na 5 minuta. Udahne se duboko, tako da se stomak napuse, progutate zrak i onda se izdise kao da puset_e svijecu. Izdisaj je uvijek duzi od udisaja. I bitno je izmedju udisaja napraviti stanku od bar 2-3 sekunde da ne bi doslo do hiperventilacije, tj. prekomjernog unosenja vazduha jer tada mot+ze doci do nesvjestice. Drugi, pa i treci tip disanja se koristi kada su kontrakcije ucestalije i kada se jave naponi. Najprije se dise isprekidano. Udahne se za duzinu nosa, i onda se izdise isprekidano (nama je rekla kao lokomotiva) i to vise obrazima, ne grlom da se usta ne bi osusila. Obicno na taj jedan kratki uzdah imaju tri kratka isprekidana izdaha. Tako se dise dok traje kontrakcija i onoliko puta se udahne i izdahne koliko traje bol. I opet se pravi razmak izmedju udisaja po 2-3 sekunde. Kada se javi napon (imacete osjecaj kao da vam se kaki) tada se udahne kratko, opet za duzinu nosa, i izdahne kratko, pa opet udisaj-izdisaj, oboje kratko i malo brze. I ovdje se pravi pauza izmedju udisaja od 2-3 sekunde. Nakon napona ce se opet javiti kontrakcija i onda se opet dise isprekidano, poput lokomotive [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Tokom napona se koristi taj kratk udah kratak izdah da se ne bi napinjali, ako vam kazu da prediset_e taj napon, da nije vrijeme da tiskate. Kada radjate, udahnete (ne previse), brada ide prema prsima (da se ne bi javila gusa od naprezanja), i polako ispustajuci zrak kroz zube i pomocu trbusnih misica tiskate bebu. Obicno kazu da se tiska kao da imate tvrdu stolicu ili kao kada brzo piskite. I onda ne opustati trbusne misice opet udahnuti i tiskati ponovo. I jako je bitno da kada pocnu kontrakcije ne tiskate i ne napinjete se jer se tako grlic nece prije otvoriti i necete ubrzati porod. Ono sto se moze desiti je da dodje do pucanja grlica, a to svakako ne zelite. Otvaranje traje oko 12-16 sati (bar skolski). zena se otvara oko 1cm/1h. I dok diset_e bitno je da je vilica opustena, jer navodno ako je vilica opustena i medjica je opustena. Napisah ja svasta, nadam se da je jasno i razumljivo, nadam se i da sam pomogla...i da ce jos neko nesto dodati ako sam ja izoztavila ili pogresno napisala. Sretno!
|
|
|
|