emma.L
|
Stela, slažem se, ali moju Emu čuva nana i jutros saznam da jedu s poda . S jedne strane, nitko je ne voli niti bi ona voljela nekoga više od nane, znam da ima punu pažnju, svašta je naučila uz nanu jer se stalno igraju. Sa druge, jedva sam uspjela u tome da se Ema ne uspavljuje, uvijek ja kuham i ostavljam tri obroka jer nana po starinski misli da dijete treba s tri mjeseca jesti koljenicu posoljenu i da je insistiranje samo na dojenju glupo, stalno ponavljam da je ne pretrpava odjećom pa i to ostavljam kombinacije, a sve to moram na fin način i ne mogu tek tako narediti jer je to mama od MM-a. Da je teta, bilo bi tako je i nikako drugačije. I nakon 15 mjeseci insistiranja da se jede u hranilici i u trpezariji, jutros se nana izlane da one jedu na podu, jer nani je "najbolje uslast kad popodi". Nane su nane, i zaista treba da djeca s njima provode vrijeme, ali slobodno i neobavezno i svi sretni- njima nana u lijepom sjećanju, nama olakšica kad ih malo ostaviš, a nana sretna jer ne misli ni na što osim na uživanje s djetetom. Zaista, kad god je pošaljem preko dana za vikend kod nane i dede, nikada nisam nazvala da vidim šta rade. Neka ih, šta god da tada pojede i kako god da spava je ok, jer je to ponekad. Ali je jako teško sa nanom dogovoriti da si ti mama i da poštuje tvoja pravila ako čuva dijete, jer ipak ti želiš neke vrijednosti, a ona ga u tom slučaju i odgaja. Što se tiče odgoja i učenja, jaslice i vrtić su zaista zakon. Zna se gdje se ruke peru, gdje se jede i kako se spava. A ne "šta fali malo i det. za suđe, bliže nam je sudoper bio" .