acudesa -> Strah od mraka (7.5.2010 14:51:40)
|
Moj dječak je u jednom priodu imao izažen strah od mraka. Kažu da je to i normalna pojava u nekom periodu od 3-5 godina, možda čak i ranije. To je ustvari strah od nepoznatog (iz mraka) Mi smo uspješno riješili problem, evo kako: -objašnjavala sam mu kako je mrak divan i dobar, da nije mraka naše oči i tijelo se ne bi mogli odmoriti i biti spremni za novu igru u novom danu. -gasila bi nakratko svjetlo i pjevali bi omiljenu pjesmicu u mraku -gaslia bih svjetlo i mi bismo "kao uživali" u mraku, sve ovo dok njemu ne postane neugodno..tad bih stala i nastavila neki drugi dan -pokrivali bismo se jorganom i igrali nečim što svijetli (baterija, fluorescentne igračke) -svaki put kad bi se našli u mraku, bez naglih i neurotičnih poteza smo polako palili svjetlo, umirivala bih ga, da shvati da nema mjesta panici -nikada mu nisam pričala neka strahovite priče pred spavanje (vještice, čudovišta) -izmislila bih pokoju priču u kojoj je mrak veoma pomogao junaku da pobijedi -nikada ga nisam prepadala mrakom i ničim vezanim za mrak. (tipa: mrakonja, mrakača...)... -mrak je sam kad nema svjetla i ništa drugo... Sad je stanje super, nema panike ako slučajno nestane struje...sve je OK, jednom smo se zadesili kad je u igraonici nastao totalni mrak jer je nastalo struje, napipali smo ga i uzeli u naručje, ni pisnuo nije...a, plus su druga djeca vrištala i plakala, što je bilo dodatno opterećenje...znači, uz malo truda smo eliminisali bar ovaj strah, za kojim stvarno nema potrebe...
|
|
|
|