Lejla Ka
|
Zinanina, sad kad ste došli u fazu kad dojenje nije glavna hrana već nešto što je korisno, zdravo i lijepo, ali ne neophodno, glavno je pitanje šta ti želiš, šta želi beba i da li vas dvoje u tome možete nači kompromis ako vam se želje ne podudaraju. Tebe sam u ovo slučaju stavila na prvo mjesto jer beba očito i dalje želi dojiti (da je bilo obratno, tj. da je beba ta koja izbjegava dojenje, onda bi njena želja svakako bila na prvom mjestu). Ako ti želiš i dalje dojiti nema ništa što bi te u tome trebalo sprječavati. Možeš napraviti neki kompromis da smanjiš broj podoja. Možda da neki od podoja izbaciš (ti ćeš znati koji bi najlakše bilo izbječi) i zamjeniš obrokom neke druge hrane. Ili možda neki od nočnih, da tata proba pomaziti i uljuljkati bebu u to vrijeme. Ovo su samo prijedlozi, ti ćeš najbolje znati. Što se tiće druge hrane, apsolutno ti nije sigurno da bi ti beba jela bolje kad bi prestala dojiti, možda bi možda ne. A to mi se čini kao prava grehota da prestanete dojiti, a dijete nastavi "slabo jesti". Moj sin, za kojeg se smatra da dobro jede, nakon što je primio zadnju vakcinu (star je 18 mjeseci) dva dana je bukvalno samo dojio, ništa drugo nije htio okusiti. i Onda mu se vratio apetit, i sad je sve opet normalno. Isto tako, kad mu krenu zubi puno više traži dojiti, a kad ga to popusti gotovo i da zaboravi osim jutarnjeg i večernjeg, a i taj jutarnji nekad preskoći. Hoču da kažem da ti prestanak dojenja nije garant da će dijete bolje jesti, niti ga dojenje ometa u jelu, jer tvoja beba ne doji previše, i to joj sigurno ne zadovoljava dnevne potrebe za hranom. Po pitanju davanja drugih mliječnih proizvoda, djetetu koje je dojeno do makar 7.-8. mjeseca života prava je grehota ikako uvesti formulu u ishranu! Danas svjetski pedijatri zagovaraju ranije uvođenje dohrane ako beba uz isključivo dojenje do 4.-5. mjeseca dobiva minimalno na težini, samo da se izbjegne davanje formule, a bebi koja je uredno napredovala isključivo dojena, i dojila uz dohranu formula nikako ne treba. Sinoć sam se konsultovala sa našom predavačicom sa obuke za savjetnice za dojenje koja je IBLC-ov konsultant po pitanju unosa mlijeka kod smanjivanja i prestanka dojenja, ako dijete odbija druge oblike mlijeka, i ona je odgovorila isto ovo što je rekla tvoja doktorica, ako djete prihvata išta od mliječnih prerađevina (jogurt, sir) ili pojede mlijeko u hrani, onda mu mlijeko kao samostalno nije potrebno pod moranje. Ovdje bih ti još predložila da ako beba od godinu dana neće flašicu, budi sretna i nemoj joj je ni nuditi. Nauči je da pije iz čaše, ili na kljunašicu. Moj ti je neki prijateljski savjet da sagledaš situaciju isključivo iz ugla tebe i bebe. Ne bi bilo loše da počneš navikavati na neki raspored krutih obroka bez dojenja u vrijeme kad ćeš biti na poslu (ne mislim da dijete traži a ti nedaš, ali da ti ne nudiš dojku već krutu hranu u to vrijeme). Ako misliš da vam je puno podoja u toku dana, ti probaj neke izbaciti, po danu kad vidiš da bi htjela dojiti probaj joj skrenuti pažnju sa nekom omiljenom aktivnosti, i tako malo po malo odgađati podoj. Nemoj se bojati kasnijeg prestanka. Svako je dijete svoja priča, možda bi prestanak dojenja mlađe kčeri u uzrastu kad je starija prestala bio totalna trauma, možda njen kasniji prestanak prođe još lakše nego onaj sa starijom, možda ništa od toga. To ne možemo znati a šteta je da vas to spriječi u daljem dojenju. I naravno, krajnja je odluka tvoja, pa ti želim da ti je ne bude teško donijeti, i da budeš sa njom zadovoljna.