AAvalon -> RE: Dr. Balić - Tuzla (12.6.2011 7:57:12)
|
moje misljenje je da bi se OGTT trebao svakom uradit, jednostavan je test a moze ukazati na problem. ja sam mrsava, nemam problema sa maljavoscu, redovni ciklusi, nemam PCOS, ali mi je OGTT i IRI test pokazao blagu inzulinsku rezistenciju koja utice na kvalitet JS. cak postoji misljenje u svijetu da je inzulinska rezistencija uzrok svakog PCOS-a. to je svakako test koji bi trebalo uraditi ukoliko postoji bilo kakav poremecaj ovulacije i sl. ali ne treba sad kriviti cinjenicu da test nije uradjen za neke neuspjehe, jer ukoliko se i dokaze inzulinska rezistencija, terapija je otprilike ista: Klomifeni, gonadotropini i IVF sve to, tako da kazem, nadjacaju, samo se moze dodati jos i metformin. ali ima i tema Siofor i inz.rezistencija pa mozes procitati... postoje i neki drugi testovi koji bi se trebali odraditi nakon nekoliko neuspjesnih IVF postupaka, tipa antikardiolipinska antitijela, ANA, a-dsDNA i slicno, imas toga i na ovom forumu ali i na stranim forumima (ne bih sad da reklamiram). mogu misliti koliko si razocarana, ali mozda je bas ovo pravo vrijeme da povadis te nalaze da vidis da li postoji jos nesto sto sprecava zacece. a nekad jednostavno nije Bozja volja, eno sam neki dan gledala Celine Dion, uspjela iz 6-og IVF-a... nekom jednostavno treba vise pokusaja. nadam se da ces se sto prije oporaviti, saljem ti veliki zagrljaj podrske, i cvrsto vjerujem da ces i ti jednog dana biti mama... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
|
|
|
|