|
RE: ADHD (Hiperaktivnost, poremećaj pažnje i ... 4.4.2013 12:07:52
|
|
|
|
Maceha
|
Molim vas moze li neko da mi pomogne... Iscitala sam sve postove do sada, i pronasla sam i svoj problem. Kod mene je situacija bas komplikovana, jer ja nisam mama vec maceha jednoj curici koja ima poteskoca ociglednih u razvoju. MM i njena majka su se razveli kada joj je bilo skoro tri godine, a ona je ostala sa MM. I nakon par mjeseci sam upoznala MM i za kratko vrijeme smo se vjencali. Ona je djelovala jako mirno i umiljato dijete, no medjutim, kada smo poceli zivjeti zajedno uvidjela sam da punozaostaje za svojim vrsnjacima u svemu. Pricala sam sa MM o tome i on mi je rekao da je jedan od glavnih razloga zasto se razveo od njene majke bio taj sto je ona totalno zapostavila u svakom pogledu. Od ishrane pa nadalje... Pricao mi je da je uhvatio dva puta da je osamarila, i to ne malo nego tako da joj se glavica okrenula na drugu stranu od zestine udarca, i da je to bila kap koja je prelila casu, te je zbog toga on nju uzeo sebi, iako inace nikada ne bi odvojio majku od djeteta. E sad, plus to, plus razvod, plus nova mama... Pa mozete misliti traume... I eto kazem od kako sam dosla u tu kucu puuuno imam problema sa njom... Sad bi trebala u predskolsko da krene, ona jos uvijek nije u stanju da sastavi recenicu kako treba, ako nekako sastavi uvijek joj fali nesto, a najcesce to bude npr. ovako "Hocu spavam" Hocu jedem" a ako pokusa da sastavi duzu recenicu, onda to bude bez ikakvog smisla. pocetak bude ok, dvije-tri rijeci, al zavrsetak bude totalno nevezan za ono sto je na pocetku zeljela reci. Za ucenje da ne pricam... Ona je u stanj da sjedi 3 sata gledajuci crtani a da se ne pomjeri, ali kada bih je pitala o ce,u se radilo u crtanom, ni rijeci ne bi znala reci. Zapitkuje previse, pita one stvari koje zna valjda samo da bih pricala sa njom, sto i cinim, odnosno pokusavam, jer kad god otpocnem bilo kakav razgovor ona ode u roku od 30 sekundi. Cim osjeti da treba da ulozi napor nesto da rijesi odustaje, i podje da place i govori ja to ne znam. Boje jos uvijek nije savladala, brojanje do 10 takodjer, a ne prepoznaje slova nikako. Crtala sam na velikom bloku slova i predmete da je asociraju da prepozna koje je slovo u pitanju ali ne. Nije urodilo plodom ama nikako. Ostavljala sam i po par sati sa njom sjedeci, objasnjavajuci, ali kao sto neka od vas rece, na kraju mi se cini da je samo nezainteresovana. Fobije ima od svega i svacega, I onda se nadjem u corsokaku :( tesko mi je s te strane sto joj nisam mama, i ne dozivljava me tako - nikad joj nista lose ne govorim o njenoj mami niti MM, niti joj spominjemo ono sto je bilo, al vjerujem da joj ona puno nedostaje s obzirom da je vidja nekad jednom mjesecno a nekad jednom u 2 mjeseca. Sve zavisi kako joj mama bude raspolozena. Uglavnom, da li zbog toga voli da se inati sa mnom i kada MM nije kuci ponasa se skroz drugacije, poslusna bude i umiljata opet, a cim on dodje, pocne da tersa da se svadja, i ponasa se kao da joj ja nista ne dam, ni da jede, ni da pije. Uzasno se osjecam :( pricala sam sa MM o tome i da bih voljela da popricamo sa nekim ko je strucan, al on to odbija, govori da su to vjerovatno faze i da ce to proci... Pokusavala sam par puta da ga nagovorim ali bezuspjesno. Al mene zaista ovo kosta puno zivaca i energije, i ako sama sebi ne pomognem necu moci ni njoj. Nisam maceha zloca da me bas boli briga za nju, jer ipak to je dijete od covjeka kojeg volim i u biti je jedno jako osjetljivo dijete, al ne znam kako da doprem do nje... Ima li ko kakav savjet, uistinu bi mi dobro dosao...
|
|
|