Anoniman -> mlijeko i uvećani krajnici (4.4.2010 14:35:03)
|
drage forumašice, moja djevojčica od 19mjeseci se prije mjesec dana bila pravo razbolila, upala krajnika, kašalj, temperatura, zamalo i upala pluća, ali hvala Bogu brzo se oporavila jer je njen doktor brzo reagirao i dao lijekove. Međutim prošle sedmice je opet počela kašljucati kad je ono bilo zahladnilo i jednu noć je imala blagu temperaturu, i čula sam, kao cviljenje, hroptanje u predjelu desnog plućnog krila dok spava. Poučena prethodnim iskustvom i u strahu da se ne pogorša, odmah sam odlučila da idemo doktoru. Eh, sad, kvaka je u tome što smo bili van BiH, gdje nema svog doktora i gdje ja ne poznajem jezik. Na preporuku muževih prijatelja koji imaju dvije djevojčice odveli smo je privatnom doktoru koji je neki vele expert. Mm je prevodio na taj jezik ono što sam smatrala da je potrebno da zna, tj. sve o prethodnoj bolesti i sadašnjim simptomima, jer doktor nije dobro govorio engleski. Nakon što ju je detaljno pregledao, od vaganja do pluća i grla, rekao mi je nešto što me jako začudilo i iznenadilo. Da su joj krajnici za 70% uvećani za njen uzrast i pitao me da li dojim ili pije AD? Ja sam rekla da dojim, ali pošto me to posljednjih mjeseci pravo iscrpilo i nije htjela da jede običnu hranu, da sam podoje svela samo na uspavljivanja, a preko dana bih joj dala da se napije običnog mlijeka, ukoliko bi tražila da pije "meko", jer AD nije htjela ni da primiriše. Na to je slijedila njegova izričita zabrana konzumiranja običnog mlijeka i obrazloženje. Kaže da obično mlijeko stvara neke bakterije na krajnicima, a da ih majčino mlijeko ubija. Da bi svako dijete nakon što prestane dojiti, piti AD, trebalo ne piti obično mlijeko već jogurt, kefir ili ajran. Što moja djevojčica nema naviku i ne želi. Malo me šokiralo što ja odlazim kod doktora po mom mišljenju pred upalu pluća, a on mi kaže da kašlje od mlijeka i da ja imam osjećaj da joj u plućima vibrira, a to ustvari dolazi iz grla. Ok, znam da mlijeko pospješuje stvaranje šlajma ukoliko dijete već kašlje i da ga tada treba izbjegavati, što mi je opet u kontradiktornosti sa narodnim receptom gdje se pržio šećer i mlijeko za kašalj. I valjda ja mogu odrediti odakle se čuje zvuk, ipak je to samo po noći, kada sam ja uz nju. Uglavnom, dade mi samo omegu3 za imunitet i kapi za nos, a nos prohodan maximalno, a ona kašlje baš iz pluća, ne kao nadražena, i da dojim često, što ja ne mogu jer me boli. Poslije pričam sa mužem i kažem mu da ne mogu da se opustim i prihvatim tu priču kao tačnu, jer mislim da su joj uvećani krajnici upravo od toga što je prehlađena ili šta već, na što on kaže da bismo trebali uvažiti ono što je on rekao jer je ipak doktor. Zajednički zaključak je bio da ipak potražimo mišljenje još kojeg doktora. Iako nemam nekog kojem baš vjerujem i pošto naši doktori kadkažem da je još dojim, kažu jao toliku klipaču, mislim grozno! Ipak mi je teško shvatiti da dijete poslije dvije godine ne bi trebalo piti mlijeko, pa valjda je to normalno i svi trube o tome kako je važno. Uostalom, mlijeko pije par mjeseci, pa uvijek bi kašljala i imala problema sa tim ako je do toga. Ali ima još jedna stvar, i ja sam uvijek imala problema sa krajnicima i sa 16 ih izvadila. Doktor kaže da su i kod nje problem i ako neću da ih vadi, da prestanem. Tek smo stigle kući, pa da vidim zna li neko nešto na ovu temu i šta mi preporučujete? Izvinite na opširnosti, ali sam vam željela približiti čitavu situaciju kako bi me bolje shvatile, hvala.:)
|
|
|
|