Blue rose RR -> RE: Dijete pod stresom (21.7.2008 12:45:59)
|
Slažem se sa tobom. Ne želim da je odgajam kao pod staklenim zvonom, jer znam da će kasnije imati problema uklopiti se u sredinu, ali upravo zbog toga što je danas na svakom koraku, potencijalni izvor stresa. U kući se ne diže glas, strahovito je privržena meni, i to je ono što malo me možda..kako da kažem...zabrinjava. Mislim ne pravi nikada scene kada ja nisam tu, ili kada moram negdje da idem, a ona mora da ostane sa mm, ili majkom ili dedom, ali jednostavno, evo primjera: Kada mi po noći se budi, odnosno kada plače (imalli smo elaboriranje mog problema oko plakanja u snu), tada nema šanse da će prestati sa plačem ako nisam ja uz nju. Pokušavali smo da mm me zamijeni u noćnim ustajanjima, ali bezuspješno, opet bi tražila moje prisustvo. Vraćam se na početak, odvajanje od roditelja (u bilo kojem smislu) za dijete može biti stresno, tako da i ne pokušavam, ali zbog prirode posla doći ću u poziciju da ću morati biti odsutna po noći. Sve u svemu, odrastanje djeteta praćeno je nevidljivim stresom, ali i onim očitim, samo je na nama koliko možemo, i u granicama normale, da predvidimo iste i djelujemo preventivno.
|
|
|
|