hanabanana
|
IZVORNA PORUKA: Visnja I pored mog strpljenja beba ne dobija na tezini, dakle nije u pitanju strpljenje ( inace me ova rijec jako nervirala proteklo vrijeme)... Koje adaptirano mlijeko koristite? Dakle tema za mame koje ne doje :) Prvo ću ti odgovoriti na pitanje, da te ne iznerviram nepotrebno. Moj savjet ti je da koristiš Aptamil Confort 1 ( prije se zvao Conformil ). Dijete će imati redovnu stolicu, nemoj se uplašiti što će biti zelena ( ja sam premrla od straha ) ali na kutiji piše to upozorenje ali ga ja nisam pročitala. To mlijeko sam koristila s Hanom prva četiri mjeseca, više nije vrištala da se skoro zakocene, najsličnije je majčinom mlijeku ( tako kažu ), pomaže kod grčeva. Nakon 5 mjeseca sam uzela Aptamil 2 a stolicu sam regulisala nadohranom. Po svemu što sam iščitala kod tebe je isti slučaj kao sa mojom prvom kćerkom. Prvo dijete, svi govore da je gladna, okreće glavu od sise, pocrveni ko rak, dam bočicu ona je slisti i zaspi. Sada znam da je spavala prvo zato što se isplakala a onda zato što je jela. Tada to nisam znala. Tada nisam znala da dijete koje bljucka nije gladno dijete. Isto tako mislim da ti malena ima grčeve, zato tako plače. Upravo ta vriska je znak grčeva. Nisam ni znala da na grčeve dijetetu ne treba dodatno davati da jede, jer time samo trenutno ublažim situaciju, a grčevi se nastave dokle god ih dijete kroz vjetrove ne izbaci iz sebe. Tada nisam znala da svaka bočica koja zamjenjuje sisu kao obrok vodi ka prestanku dojenja: puno je lakše vući iz boce nego iz sise. Sa drugom kćerkom, koju sam rodila 7 dana prije ili poslije tebe, te greške sam odlučila ne ponoviti. Od prvog dana dolaska iz bolnice rekla sam sebi da joj neću dati nadohranu. I nisam. Bilo je dana kada sam mislila da ću pokleknuti, upravo radi tog spavanja na sisi koje si pomenula. Bilo je dana kada sam opet pomislila da nemam mlijeka...malena bi neutješeno plakala a meni grudi mekane, kada stisnem ni kap da iscuri. Onda sam jedno veće rekla sebi: OK uzimam pumpicu i idem probati ispumpati. Prvih deset minuta ni kap nije krenula, ( sa Hanom mi je to bio znak da nemam mlijeka - bila sam neznalica i naivna ) ali nakon toga sam napunila bocu od 150 ml. Tek kasnije sam saznala da treba pumpati u prazno da bi tijelo dobilo signal da mlijeko krene. Naravno, sada ti se čini da je dati bočici puno lakše. U biti jeste, jer to ne moraš uvijek biti ti. Ali vjeruj da ćeš kasnije uvidjeti da nije lakše. Uvijek moraš paziti na sterilnost, gdje god kreneš nosiš torbu hrane i torbu bočica. Na kraju....nema pravila da su dojena djeca zdravija. Moja Hana je dojila tek mjesec dana, od tada je na adaptiranom, i nije nikada bila bolesna. Sada će joj četiri godine. I najbitnije, tvoja je odluka šta ćeš uraditi, ali zbog toga nisi manje majka od majki koje doje, i voliš svoje dijete jednako kao i majke koje doje. Samo te moram upozoriti da će ti se vratiti osjećaj krivnje ( da li sam odustala prerano?! ) kao bumerang. Naročito kada te stigne prva temperatura. To je bio slučaj kod mene.
|