malena27 RR
|
Prenos postova: IZVORNA PORUKA: srećicaa Drage moje, javna je tajna da se doktorima nose pokloni, daju koverte i ne želim pisati o tome da li je to uredu. Ja stvarno do sada nisam imala potrebe da nosim "nagrade" doktorima i službenicima, čak sam se nedavno u opštini "pravo prosula" zbog toga, jer sam sjedila sa dvoje najodgovornijih ljudi i ponudila nagradu ako treba što su oni kategorički odbili i "izbacili" me iz kancelarije. Poslije sam dobila objašnjenje od njima bliskih ljudi da svi oni uzimaju i da im se znaju tarife, ali da niko neće uzeti pred ovim drugim čak i da mu je brat rođeni. Eh sada, čula sam da pri porodu babici ide bar 100 KM, a doktoru od 300-500 KM. Ne trebate pisati uopšte o kojem se doktoru radi, ako nećete, ali ukoliko ste zaista vi ili neko od vaše rodbine i poznanika dali poklone ili pare-molim da napišete šta ste im dali ili koliko i na koji način. Isto pitanje i prilikom odlaska na preglede-da li nosite poklone i šta nosite? P.S. Ja sam neki dan bila kod Nikulina, nisam ponijela nikakav poklon, ali sam imala dobru preporuku i zadržao se sa mnom punih 5 min, iako ima malo komplikacija u trudnoći. Rekao mi je da su mi njegova vrata uvijek otvorena i da dođem kad god hoću, ali 5 min i to prvi pregled komplikovane trudnoće IZVORNA PORUKA: teacher75 odgovor: nikako- super prosla na oba poroda IZVORNA PORUKA: salmy Par puta sam kupila bombonjerice da se pocaste.Kad me porodio nisam mu dinara dala,niti je trazio.Imala sam ugovoren cr... Kupili smo mu kravatu i parfem po izlasku iz bolnice...i jedva je uzao IZVORNA PORUKA: medic slatki Nikakve poklone nismo nosili dr, jedino poslije porodjaja muz mi donio neke stvrcice i usput kupio kafu, sok i bombonjeru da se pocaste. Sestrici koja je iznjela bebu 20 km. IZVORNA PORUKA: sporty mamaa Prvi porod 200 km, drugi nista... IZVORNA PORUKA: teacher75 mene drugi put uopce nije porodio dr koji me vodio a bolje prodjoh nego prvi put IZVORNA PORUKA: Bebica11 Imala prekomplikovanu trudnocu, induciran porod, operaciju NISAM NI KM dala, jednostavno krecem od sebe da nesto promijenimo u drustvu osudjujem sve i ko daje i prima mito IZVORNA PORUKA: mishkica Doktoru muz odnio 100km u koverti kad je uzimao otpusno pismo, jedva je uzeo, nekako sam htjela da nesto damo, jer je zaista bio pravi profesionalac, a babici 50 km odmah poslije poroda, bili su super oboje, doktoru nikad nisam otisla privatno, iako u cekaonici malo koja zena sa njim ima dobra iskustva ako nije isla privatno, meni je bio odlican, 2 subote i nedjelje je dolazio zbog mene, sama ja dodjem na pregled, jer sam dosta prenijela bila..Inace ja nemam nikakvih losih iskustava sa dotorima i sa osobljem u zdravstvu..to je samo moje iskustvo IZVORNA PORUKA: srećicaa Hvala na iskrenim odgovorima. Nadam se da će se i ostale trudnice i mame koje su već to prošle javiti. Moj prvi slučaj nošenja poklona je bio kada sam išla kod te žene koja me je preporučila Nikulinu i ponijela sam cvijeće i bombonjeru. Nisam znala gdje ću s kesom, a gdje sa cvijećem-došlo mi u zemlju da propadnem . Da sam kako mogla sve to ostaviti negdje i reći eno tamo na onom stolu nešto za vas lakše bi mi bilo nego da sam direktno dala. Prijateljica se nedavno porodila i kaže draga moja pa jasne su ti tarife. Ispod spavaćice sakriješ negdje 100 KM i to odmah daš babici kada uđe u salu, a muž ti ko na iglama čeka kada će doktor krenuti prema sali pripremi 300-500 KM zavisi od toga koji je doktor i kako se odvija porod i smotuljak mu gurne u ruku kada se rukuje s njim. A moj odmah na to kaže, pa nisam na pijaci ili u kafani da mu guram tako bakšiš Nije mi problem nikoga nagraditi ili zahvaliti mu se za ljubaznost, pažnju, ali mi ovo baš nešto neugodno i 500 KM mi je baš baš puno. IZVORNA PORUKA: vjestica nisam dala ni babici ni doktoru ništa IZVORNA PORUKA: teacher75 drugi put me uopce nije porodio dr koji mi je vodio trudocu, niti sam ikako znala dr koja me poradjala a ni babicu i bolje sam prosla nego na prvom porodu, kada me je porodio dr koji me vodio prvi put je sveki bez mog znanja dala babici 50 km dok sam se poradjala. a drugi put kao sto napisah nisam nista dala, bile su oba puta jednako ljubazne babice IZVORNA PORUKA: bellla Nista,ni doktoru,ni babici,niti ikome gore,i ne vidim razlog za isto. To je njihov posao,zasto da ih dodatno placamo za nesto za sto su vec placeni! IZVORNA PORUKA: Graziella bješe to samo poklon u znak zahvalnosti nakon dobro i savjesno obavljenog posla! IZVORNA PORUKA: draguljče Ja sam svojoj dr oba puta dala po 100 KM, piće i parfem, ali kad sam krenula kući. To je bio znak zahvalnosti, jer je oba puta ostala samo radi mene do 18-19 h iako joj je smjena završila u 13h. Na preglede me primala bez uputnica, nedeljom,..... Eh da, i babaica je dobila po 50 oba puta, ista babica bila, mueva tetka, ma pazila me kao dijete. Na drugi porod mi je i ona dola od kue iako je bila nedelja i imala je slobodan dan. I mislim da je to to sam dala bilo i malo. Ja sam im ponekad znala odnijeti neki keks, sok, voce, ali svima u smjeni.