Emmy -> RE: Karijera i/ili majčinstvo ? (7.5.2013 13:19:31)
|
Meni bi se bilo teško odlučiti - jedno ili drugo. Sam boravak majke kući (uz dovoljno finansijskih sredstava) ne čini je više majkom od onih koje rade, odnosno samo to po sebi nije isključivo majčinstvo. Meni je bolji termin na engleskom working/non-working (stay-at-home) mum. Poznajem primjere majki koje imaju sve te uvjete, ali dijete je opet skoro redovno kod nekoga, dok majka radi manikir, pedikir, stvari za sebe kako to ona voli da kaže. Meni lično je jedino falilo to što nisam imala punu godinu porodiljskog sa oboje djece (nego 6 mjeseci) i nekako mi je tu ostala praznina. Djeca će neminovno porasti, okrenuti se svom društvu i svojim aktivnostima, a nama ostaje da "popunimo" taj višak vremena kada se djeca osamostale. Žene su tada već u godinama kad će ih teško koji poslodavac zaposliti. Mislim da sam već pisala možda čak i na ovoj temi - kvalitet naspram kvantiteta. Dakle provoditi koliko god je moguće kvalitetnog vremena sa djecom, a biti kući podrazumijeva mnoge "neplaćene" stvari, za koje se nekako podrazumijeva da žena treba da uradi, jer je svakako kući (osim ako nema kućnu pomoćnicu). Posao, uz dobru organizaciju i sve se stigne. Aktivnosti za sebe sam svela na minimum i većinu slobodnog vremena posvetila djeci i mužu i tako super funkcionišemo...Naravno, sve ovo pod uvjetom da ne pričamo o nekim bolesnim ambicijama, karijeristima, to svakako nisam, nego zlatna sredina[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|