Mamarica -> RE: Privikavanje na vrtic (15.10.2009 15:24:15)
|
Ja se upisah jednom na ovaj forum, pa me ne bi dugo vremena. Evo, i nasa teska daptacija me potakla da malo procitam vasa iskustva i da se ponovo javim. Citajuci sve ovo skontah da su Lajla i moja Riana u istoj grupi u vrticu. Moram reci da i R. ide od 01.09. i jos uvijek imamo jako tesku adaptaciju. Ona je prvih 15 dana bila relativno ok, cak je nakon prve sedmice, kad je isla do spavanja, drugu sedmicu pocela sa spavanjem i spavala ok. Jela nije prvih par dana, a ondaje pocela i jesti. Medjutim, zadnje tri sedmice su pakao. Na pocetku smo odlucili da je mm vodi jer se teze rastaje od mene. On svako jutro dozivi traumu jer ona bukvalno vristi. Uciteljice kazu da se poslije smiri i normalno ucestvuje u svim aktivnostima, da je zrela i samostalna, medjutim ove scene ujutro nas polako dovode do ludila. Od pocetka smo uvijek imali jako pozitivan stav prema vrticu, i ona se cak i radovala jako polasku u vrtic. Ocekivala sam probleme i plac, ali ipak ne ovoliko dugo i ne u ozom intenzitetu. Svaki dan ponavljamo istu pricu, da cemo doci po nju, da ce joj tamo biti lijepo, da ce se igrati, svasta novo nauciti itd. Medjutim, jutarnj scene ne jenjavaju. Isla sam razgovarati i sa tetama (sve cekajuci taj famozni roditeljski kojeg nikad) i uciteljica Bisera (Irenina zamjena) mi je rekla da joj damo jos vremena, da je njeno ponasanje u toku dana ok itd. Ja se usrdno nadam da ce i nas ogrijati sunce i da ce jednom krenuti bez placa. Ona se ne zali ni na sta konkretno, samo kaze da ne voli vrtic, uciteljice, da se boji, kad je pitam cega se boji, onda pocne da izmislja, te igracaka, te ovog, te onog (a u biti nije plasljivo dijete i uvijek je bila jako komunikativna i otvorena). Dosta su imali promjena uciteljica npr. Irena je otisla na trudnicko, pa je dosla neka zamjena, pa je nakon par dana dsla Sanda, koja je bila jednu sedmicu, pa iza Sande Bisera. Sad se Jasna, koja je bila jedina konstanta od pocetka razbolila, pa imaju neku zamjenu za nju. Bisera mi je natuknula da mi mozda dio uzroka mogao lezati i tu.
|
|
|
|