M kao Mama -> Vi i vaše dijete/djeca (11.3.2010 9:17:13)
|
Neki dan je u Lajlinom vrtiću bio roditeljski sastanak na kojem su učiteljice pitale roditelje koliko vremena provede sa djecom. Lajlina grupa je do 4 godine i zaista ostali smo zatečeni nekim informacijama koje smo dobili na tom sastanku. Naime, iako mi još uvijek mislimo da su mali, da ne znaju neke stvari, da nešto ne razumiju, svaki dan se uvjerimo barem na jednom primjeru da griješimo i da su nas opet zeznuli. Naime, učiteljice nisu pitale, ali su indirektno skrenule pažnju nama roditeljima, da što j e više moguće vremena provodimo s njima, ali ne u smislu da sjenemo pred TV ili komp. i da tako provodimo vrijeme, već da ga provodimo kvalitetno. Zamjetile su da 90 posto djece nije zainteresovano za društvene igre i slično, već za crtiće i serije, što je rezultat stalnog gledanja TV. Još nešto skrenule su pažnju, da ako se roditelji i "Svađaju" da to ne rade pred djecom, jer jedno dijete iz Lajline grupe se baš izdvaja u tom prijenosu informacija. Ne samo da učiteljicama prenosi šta se dešava u njihovoj kući, neko zasreće i roditelje druge djece i prepričava svađe svojih roditelja. Ovo sam i lično doživjela od tog djeteta i sugerislaa sam mu (namjerno pišem u srednjem rodu), da to ne priča, jer se mama i tata mogu naljutiti. Primjetila sam da i moja Lajla, vrlo često, iako zaigrana i u svom svijetu, tako ja mislim, u neko doba prepriča neki naš razgovori ili slično. Neki dan sam joj pokušakla objasniti da je to ružno, da se slušaju razgovori mame i babe, mame i nane, da je ona mala i da nju to ne treba zanimati i da to rade samo nevaljala djeca, jer jednom je tako nešto čula i kada smo sreli tu osobu koja je bila predmet "priče", da ne kažem trača, haman je poletila da se pohvali. Sve ovo sam ispisala, kako bi Vas pitala koliko Vi vremena provodite sa svojim djetetom i da li mislite da vrijeme koje provodite je kvalitetno provedeno. Meni nekada bude žao, što nemam više vremena, ali eto svaki slobodan trenutak koristim da provedem s njom, da se zajedno igramo, bojimo, crtamo, učimo slova, i slično, ali naravo i pogledamo neki crtić ili seriju, da odemo u igraonu, šetnju, kupovinu.
|
|
|
|