Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Čak i masna riba je izuzetno zdrava za ljudski organizam, ali treba biti pažljiv pri odabiru ribe i načinu na koji ćete ju pripremiti
Ribe sadrže veliku količinu važnih proteina, i to oko 20 posto. Ujedno se u njima nalaze saharidi, a masti u ribama ima vrlo malo. Osim toga, sadržaj riblje masti vrlo je koristan za ljudski organizam, dakle, čak i ako pojedete masnu ribu to vam neće štetiti, za razliku od, primjerice masne svinjetine.
Riba prije svega sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utječu na razinu kolesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima.
Riba bi se na vašem jelovniku trebala naći barem jednom tjedno. Naravno, pripremljena na pravi, zdravi način, a to nikako nije riblji file pržen u velikoj količini ulja.
Nemasne ribe sadrže najviše dva poto masti, a to su prije svega ribe iz brzih tokova - pastrva, štuka ili smuđ. Srednje masne ribe sadrže od dva do deset posto masti, a među njima su, na primjer šaran ili tolstolobik (srebrni šaran). Masne ribe poput jegulje sadrže više od 10 posto masti.
Treba znati i odabrati dobru ribu. Birajte ih pažljivo i imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od onih zamrznutih. Tuna je također dobra, ali ona u vlastitom soku - manje je kalorična nego ona u ulju.
Tekst preuzet sa metro-portal.hr
< Poruku je uredio Ilhana RR -- 4.3.2010 8:52:53 >
Tema za 10 ali bih je ja komotno mogla zaobici u sirem krugu jer koliko cesto jedemo ribu Ne znam zbog cega, ali rijetko jedemo ribu...fakat moram poceti cesce jesti ribu.
Obavezno jednom sedmično, a nekada i češće. Trenutno volimo i jedemo file vitkog soma. Uvijek imamo faze, a sada nam je ta praktična, jer je i Ema jede bez problema.
_____________________________
26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav! 25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!
jednom tjedno jedem ribu i to svježu(ja je i očistim a prije toga je moram ubit da krepa ),a ostalim danima se jede isto riba al ne sveža već fileti,prutići pohovani,riba s povrćem itd.
uh jest me stid i napisat post slabo jedemo ribu a nemam pojma iz kojeg razloga i kad jedemo uglavno je to oslic(zaleden) ili pastrmka(svjeza)jer jedino nju mozemo kupit svjezu.ja volim i riblje stapice al muz ne voli.on voli lignje i morske plodove a ja nevolim tako da ni on jadnik to nema priliku jest.al nesto cu vam reci u povjerenju ja lignje i morske plodove nisam nikad ni probala a ufurala sam da nevolim a muz misli da probala e jesam luda.ovo obecajem da za vikend pravim ribu
bebacha ista stvar s nama. I nekako one stapice ne dozivljavam kao ribu..jer sam toliko puta procitala da oni prutici uzas debljaju i da to nije isto kkao kad se jede riba ribom dal svjeza ili zamrznuta. Neki dan sam u supermarketu uzela lignje u stapicima, eh morske ploodove bih mogla jestii nom stop u bilo kojem obliku. Tadkojer volim pojesti sardineee pogotovo u maslinovom ulju..mljac, mljac...Ogladni ja pisajuci o ribicama
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 4.3.2010 12:51:02 >
Barem jednom sedmicno, a kada sam na moru e onda skoro svaki dan...zapravo, svaki dan je nesto iz mora na trpezi...ako nije riba onda je salata od hobotnice ili kozice na buzaru...Ja licno bi mogla zivjeti na ribi...kad ima ribe fakat nemam potrebu za mesom, samo sto je kod nas jos uvijek jako siromsna ponuda "friske" ribe...A one riblje stapice i fishburgere ne smatram ribom...to mi je uvreda za svaku ribu ...
ma slazem se za te stapice.meni to dode ko fast food al eto volim.joj ja sam bas skeptik prema svim morskim plodovima al morat cu se nekad natjerat pa probat.vec odavno hocu probat tunjevinu iz konzerve i evo je stoji vec dva mjesca a ja nista
Mi dosta jedemo ribu, jednom ili dva puta tjedno i MM i ja je baš volimo, u svim oblicima i iz svih voda. Emi sam pokušala dati pastrmku i oslića - ni naopako . A još sam razočarana što ne voli maslinovo ulje, a mi ga u sve stavljamo. Što se mene tiče - brudet (koji ja ne znam praviti ) je najbolje jelo na svijetu.
_____________________________
Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008. Timur, radost mamina, 9.10.2011.
mi smo se navadili na neku Vijetnamsku,ja umrla od smjeha kad sam procitala,kupili smrznute filete u lokalnoj ribarnici,extra je uopste nema neugodan miris.kada ponovo uzmem napisat cu kako se zove,mozda je ko od vas vec jeo
_____________________________
nedim 23.05.1999 iman 20.09.2009
nedim-drugi put u pubertetu uhhh ovaj je tezi iman-poceli smo da pricamo uhhh puno da pricamo trudimo se za trece
otkako sam zatrudnila bebi nece ribe al ja je volim a me natjera na povracanje... Sad sam kupila te riblje stapice da probam njih jer treba mi bar malo omega3
_____________________________
Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato
nikako... niti sam je ikad jela jednostavno ne mogu da je stavim u usta odmah mi se
Ja sam pocela da jedem ribu na poslu, dimljeni losos i onda sam po malo pocela da jedem grateringe od ribe i malo po malo ja poce da jedem skoro svu ribu. Posto radim u restoranu ako je riba na meniju uvijek uzmem ribu =)
A sto se tice stapica ni ja to negledam kao ribom, mi ih slabo jedenmo al ih imamo kod kuce kad naprimer nemam puno vremena da pravim rucak...
Veoma rijetko, nije da ne volim ali ja jednostavno NE ZNAM ocistiti ribu, Dalmatinci kazu da ju je najbolje od repa jesti, ma meni ni to ne uspijeva... Uvijek mi se zaglavi neka koscica... Drzimo se stapica i oslica fileta, a mozda probam morskog psa, on nema kosti a kazu da je pravo dobar...
za ribu. Jedemo je bar jednom sedmično jer je svi volimo. Najčešće je to svježa pastrmka, fileti oslića smrznuti a ponekad girice i sardine. Često pravimo i pizzu sa tunjevinom. U principu je najzdravije kad se riba ne prži i ne pohuje nego u foliju pa u rernu ili roštilj. Mame čija djeca ne vole ribu mogu pokušati sa davanjem ribljeg ulja, a ako djeca ne mogu popiti riblje ulje onda bar one riblje perlice. U svakom slučaju treba se potruditi da djeca unesu omega masne kiseline u bilo kojem obliku jer su neophodne za razvoj kostiju, zglobova i nervnog sistema.
od ribe i morskih plodova jedino sto volim su lignje njam njam.
_____________________________
Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.