Esmica
|
Poslala me moja doktorica iz Skerlica da uradim ultrazvuk na Jezeru, jer kod njih nema termina. I odem jucer na Jezero, sa knjizicom i uputnicom. Predala na kartoteci i kazu mi da sjednem. Sjednem ja tako, gledam kako pacijentice ulaze, nove dolaze, zovnu telefonom odredjenog doktora i odmah su na redu. Neke cak ne svrate na kartoteku, samo kazu meni je doktorica Lejla rekla da dodjem. I nakon sat vremena ustanem, pitam sta je sa mnom, jesu li me zaboravili. Kazu nisu, da sacekam. Nista, ja opet sjednem. Ne prodje mnogo vremena, prozvase me i kazu da idem ispred ambulante br. 3. Iza mene neka romkinja koja je dosla jos prije mene, medjutim nju stavili zadnju. Sve se nekako razidje, ostasmo nas dvije. Iz sobe br. 3 izadje doktorica Naima Imsirija koja nas treba primiti i ode nekud. Mi tako ostasmo stajati, nema stolica. Meni vec polako prekipilo, vruce strasno, cujem se s muzem, djeca se unervozila, cekaju me na vrelini, uzas. Vec pola sata prolazi, doktorice nema. U tome dolazi jedan par, govore sestrici da idu ispred sobe br, 3. rekla im je doktorica Naima da ce ih primiti. Kaze sestrica izgleda da nema doktorice izasla je. No oni kazu sad su se culi s njom, rekla je da sacekaju. Ubrzo dolazi doktorica i ispituje se sa njima, poznaju se. I taman dok ja razmisljam sta ako sad nakon svega oni udju prije nas, mene i te Romkinje koje tu cekamo gotovo dva sata, doktorica im govori udjite. Inace nisam svadjalica, uvijek sutim, ali tad nisam mogla. Kazem onom muskarcu ovo nema smisla zaista. Mi ovdje cekamo gotovo dva sata, vi tek dosli i tako da udjete prije nas. Kaze on udjite onda vi. I ja fino udjem. A onda doktorica vidno iznervirana zbog mog postupka otpoce paljbu. Vi nama necete uspostavljati red, ne cekate dva sata, ovdje pise vrijeme kad ste stigli (deset minuta je falilo do dva puna sata), mi vas mozemo da pregledamo, a i ne. Vi se niste ni narucili (bas se pitam da li se ovaj par narucio prije mene...nisu predali papire na kartoteci uopste, samo su prosli pored kartoteke rekavsi da su se culi sa doktoricom). Ja kazem stvarno nisam znala da se trebam naruciti, ali vidjela sam da su mnogi nenaruceni prosli prije mene i bili primljeni. Kaze vi ste iz doma zdravlja, mi vam cinimo uslugu sto vas uopste primamo. Ja kazem, uredu onda, neka se javno zna da nas ne mozete primiti. Ona i dalje vidno iznervirana uze telefon, zove vjerovatno kartoteku i kaze Marina, vise da mi nijednu pacijenticu iz Doma zdravlja niste poslali. I kaze eto sad neka znate. U dvije sekunde bukvalno mi je presla preko stomaka cijelo vrijeme pricajuci kako nemam pravo da dolazim i remetim njihova pravila (koja pravila?). Niti jednu rijec nije rekla vezano za moju bebu. Nakon sto je samo izmjerila bpd i ac, rekla je mozete ustati. I to je bilo to. Uzas uzas uzas. Kad sam izasla muskarac kaze mozemo li sada uci. Rekla sam udjite. A poslije mi bilo krivo, ona romkinja ostala da ceka. Ne znam stvarno, a za mene su doktori na Jezeru napravili svoju privatnu ordinaciju. Toliko njih prolazi samo sa poznanstvom odredjenog doktora i sa kovertama, dok ostali poput mene koji nemaju nikakvog poznanstva niti bih isla ikada na takav nacin, i koji ne daju koverte zavrsavaju na ovakav nacin kao ja. Da napomenem, doktorica Naima mi je vodila prvu trudnocu (ne sjeca me se) i tad joj je moja svekrva par puta dala novac, i ja sam imala tu privilegiju da imam njen broj, no na porodu je strasno postupila sa mnom... Ovaj moj slucaj nece nikoga dirnuti. Nece nikoga zabrinuti njihov odnos prema obicnim pacijentima koji ne daju koverte niti poznaju doktore, jer ovi koji daju i imaju veze, imat ce super iskustva, te samim tim im nece biti jasno zasto se ovi drugi zale...Nemam rijeci, dva dana sam izbezumljena, nemocna, jadna. Da ne govorim o ultrazvuku, plakala bih kad se sjetim. Koga oni foliraju, tu su samo radi sopstvene koristi.