Lalana -> RE: korizma (21.3.2010 13:29:51)
|
Sasvim je skolska teorija da je Islam najmladja vjera, Islam datira jos od Adama alejhi selam, tek kasnije su ljudi poceli da uvode nove vjere i pravce, a Kur an je dosao kao potvrda i pecat svim ostalim prijasnjim knjigama, tako to mi shvatamo i gledamo. Kaže Uzvišeni Allah u Kur anu:"A tebi objavljujemo Knigu, s Istinom, da potvrdi knjige prije objavljene i da nad njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi..." (Prevod značenja: El-Maide; 48.) "I kada je Allah od vjerovjesnika obavezu uzeo: ''Kada god da vam podarim Knjigu i mudrost, zatim vam dođe Poslanik koji potvrđuje da je istina ono što je kod vas, da ćete ga sigurno prihvatiti i podržati?!'' Reče Allah: ''Da li potvrđujete i prihvaćate obavezu prema Meni?'' Odgovoriše: ''Potvrđujemo!'' ''Budite onda svjedoci!'', reče On, ''a i Ja s vama svjedočim!''" (Prevod značenja: Ali''Imran; 81.) Kod nas nema dogovora o stvarima i propisima, sve MORA imati potkrijepljen dokaz, bilo da se radi o datumu, mjesecu ili nekoj banalnoj stvari koju radimo i sprovodimo u vjeri. Zato mi je cudno bilo da se crkva dogovorila kada se Isus rodio. Ali eto valja izucavati svasta nesto, pa pogledati i kako drugi razmisljaju i vjeruju, ali iskreno mene jedino DOKAZ ostavi mirnom, dakle dokaz koji nije iskrivljen niti neautentican. Slazem se da je ovo previse natrpano u ovoj temi, ali sumnjam da bi moderatori dali da se otvara bilo koja vjerska tema, cudno mi je da nas i do sada nisu opominali kao sto je bio slucaj na temi o hidzabu, kada je se pocelo pisati o Islamu, moralo se prestati. millenium, iv@ncica i sporty mama, iako mi nista nije jasno sto ste pisale evo za vas[sm=darilo.gif][sm=darilo.gif][sm=darilo.gif]
|
|
|
|