jasmin
|
IZVORNA PORUKA: niki83 IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: Mia Selam zenice Imam dva pitanja, pa ako neko zna, zamolila bih za odgovor: 1. Da li majka moze prouciti djetetu ezan i ikamet nakon rodjenja (mislim, odmah u porodilistu) ili to mora uciniti iskljucivo muskarac? 2. Da li mi mozete preporuciti neku dobru knjigu ili neki drugi izvor sa muslimanskim imenima? Dobrodosle su i knjige gdje se mogu naci imena koja nisu uobicajena za nase podneblje. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima Nema VJERODOSTOJNE predaje koja potvrđuje našu praksu učenja ezana i ikameta na uho novorođenčeta. Ima predaja koju većina uleme smatraju jako slabim,ili pak ništavnim. Majka djetetu može učiti dove,Kur''an uopće. U trudnoći,dovu Merjemine majke... "Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!" A isto tako,po porodu,dovu iste žene...‘Gospodaru moj, rodila sam žensko’, - a Allah dobro zna šta je rodila - ,''a nije musko kao zensko; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana." Samo umjesto imena Merjem,reći ime svog djeteta,i naravno,shodno potrebi,promijeniti rod. Allah zna najbolje. Jasmin, mene je ovo jako zainteresovalo!! Da li se odnosi samo na ucenje ezana i ikameta na uho novorodjenceta, ili i za ostale radnje koje praktikujemo nakon rodjenja djeteta?!? Kao sto su nadjevanje imena 7 dan, akika i brijanje glave.. Ostale zenice na temi, izvinjavam se na upadu, halalite Ovo se odnosi na učenje ezana i ikameta . Ostale radnje su vjerodostojne.