Majčica -> RE: Štitna žlijezda i trudnoća (11.2.2010 22:40:56)
|
Koliko se sjecam 3 mjeseca nakon poroda, taj pregled mi je zakazao doktor malo prije poroda, kaze dok malo dodjes sebi a to ti je otprilike 3 mjeseca. Tad je meni stitnjaca poludila i presla u hipertireozu, nisam mogla sebi doci kad sam posla na tu kontrolu, tsh bio 0,003 ili tako nesto, a inace visok bio, znas vec. Dok se nije popravilo stanje kontrolisala sam se svaki mjesec a sad svakih 6 mjeseci. Bebi su vadili hormone 5. dan nakon poroda, sve je bilo ok hvala Bogu. Toga me je bilo strah, ali pitala sam doktora svog i prije koliki je rizik da i beba ima to, koliko sam ja shvatila nije nista puno veca mogucnost da beba ima hipotireozu nego kod ostalih trudnica bez problema sa stitnjacom. Tebi je bitno da drzis hormone pod kontrolom u trudnoci, i meni je skakao malo tsh u trudnoci, ali povecana mi je doza letroxa i sve je bilo ok. Doktor mi je rekao da trudnoca neobicno utice na stitnjacu, treba je pratiti. Koliko se ja sjecam govorio je da se tad moze malo i smanjiti doza, a moze se i povecati, sve zavisi od osobe do osobe. Ne trebas se brinuti radi bebe, sad svim bebama rade hormone stitnjace poslije porođaja, bocnu se u petu malo i to je to. U svakom slucaju, meni je moj doktor rekao(posto sam bila prilicno preplasena) da kazem pedijatru nakon poroda da imam hipotoreozu, ali bebe koje se rode s hipotireozom, ne daj Boze, se odmah prepoznaju, ne znam tacno kako izgledaju, ali znam da imaju malo drugaciji izgled. Ni to danas nije strasno, ne daj Boze, uzimaju i bebe letrox i to je to.
|
|
|
|