jasmin -> RE: Eutanazija (31.3.2010 16:17:59)
|
Vidis,u islamu je i zivotinju zabranjeno ubiti bez opravdanog razloga.Covjeka pogotovo!!!Kaze Allah u Kur`anu u prevodu znacenja:''Ko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, - kao da je svim ljudima život sačuvao.''(El-Maide, 32) U drugom ajetu Uzviseni veli u prevodu znacenja:Ne ubijajte sami sebe. Allah je, doista, prema vama milostiv.'' (En-Nisa, 29) Ovo je jasan dokaz da covjek ne smije dici ruku na sebe iako misli da mu je smrt bolja,jer samoubica ce u Dzehennem.Kaze Uzviseni Allah u prevodu znacenja: »Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti Džehennem u kome će vječno ostati, Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti.« (Nisa 93) Prenosi imam Buhari u svom Sahihu od Džunduba ibn Abdullaha, radijallahu ''anhu: Među onima koji su bili prije vas bio je jedan čovjek koji je imao ranu, pa se uznemirio, uzeo nož i njime probio ruku, krv se nije zaustavila sve dok nije umro, Allah kaže: ''Moj rob Mi je požurio sam od sebe, zato Sam mu zabranio Džennet.'' U ovom hadisu je dokaz da covjek nema pravo da oduzme sebi zivot iako trpi bolove,jer Allah je taj koji daje zivot i smrt.Covjek treba samo doviti onako kako je vesela vec pomenula,dakle da nas Allah usmrti ako je smrt bolja. Treba se iskreno osloniti na Allaha i nadati se nagradi. A ubiti nekoga ili sebe nije nimalo human cin,jer niko od nas ne zna hoce li doticnom bolesniku zaista smrt biti presudna ili pak ozdravljenje.I na kraju:Poslanik, sallallahu ''alejhi ve sellem, je rekao: Ko ubije sam sebe željeznim predmetom, njegov željezni predmet će biti u njegovoj ruci i udarat će njime po svom stomaku u džehennemskoj vatri u kojoj će zauvijek ostati. Onaj ko popije otrov i tako ubije sam sebe, srkat će otrov u džehennemskoj vatri u kojoj će uvijek ostati. Onaj koji se baci sa brda i tako sam sebe ubije, padat će u džehennemsku vatru i ostati u njoj vječno. [Hadis prenosi Muslim, Nevevi 478/2]
|
|
|
|