Visnja RR -> Porod na stocicu: Izbor - moje pravo (27.1.2010 16:29:37)
|
Trenutni trend porodiljstva u svijetu je okrenut prema prirodnom procesu rađanja, smanjenju carskih rezova, umanjenju porođajnih trauma, jer je dokazano, kroz razna istraživanja, da je to najbolje za majku i dijete. Uspostavljanjem i ouvanjem dostojanstva žene i prihvaćanjem njene aktivne uloge u rađanju nas vodi u bolji i pozitivniji pravac pružanja skrbi trudnicama, ženama, porodiljama, majkama. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, normalni porod je porod koji zapone spontano i koji se definiše kao niskorizian na poetku porođajnog procesa i ostaje takav tokom itavog porođajnog procesa. Novorođene se spontano rađa iz stava glavom nakon perioda od punih 37-42 sedmice trudnoće. Svako nepotrebno i neopravdano uplitanje u taj proces izbjeći. Svakoj ženi porođaj treba biti najbolje moguće iskustvo (Ina May Gaskin). Udruženje DjeCa i Centar Fenix iz Sanskog Mosta pokrenuli su pilot projekat: Izbor-moje pravo! U saradnji sa Općom Bolnicom prim. Abdulah Nakaš Sarajevo. Jedan od ciljeva je omogućavanje i drugih naina rađanja kroz kupovinu stolića za rađanje. Uposleni u Općoj Bolnici Sarajevo, na elu sa Prim. Gutić pokazali su spremnost da pruže i ovu mogućnost majkama u okviru svoje institucije. Na žalost, za kupovinu stolića neophodna su finansijska sredstva, koja naša udruženja nemaju. Potrebno je skupiti 2.000 KM za kupovinu stoića. Ukoliko želite pomoći da se majkama u BiH omoguće njihova osnovna prava, da na lakši nain donose na svijet budućnost naše zemlje, možete svoj doprinos dati donacijom na broj: DjeCa-Djeije Carstvo-udruženje za zaštitu i sigurnost djece Transakcioni raun (KM): 3060370000700340 kod Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar Devizni raun: 7100-4201342160000 swift: HAABBA22 IBAN: BA39 3060 2037 8074 5874 Sa naznakom:Za projekat:Izbor-moje pravo
|
|
|
|