ismihana -> RE: Tudnoca i novi posao (14.12.2007 14:21:08)
|
Zakon u nasoj zemlji propisuje 12 mjeseci porodiljskog odsustva i tu nema dileme. Poslodavac MORA primiti zenu nazad na posao kada istekne 12 mjeseci. A ako joj da otkaz nakon toga kao tehnoloskom visku (fol se ukinulo radno mjesto), onda na to radno mjesto ne smije primiti nikoga naredne 3 godine! Sto se tice placanja, tu je RS u boljem polozaju jer zakon tamo tjera firmu da placa punu platu svih 12 mjeseci (a onda mogu traziti da im drzava vrati 8 plata), a u FBiH firma moze i ne mora placati nesto. U boljim firmama se obicno placa i to razlika od one naknade koju daju Kantoni do pune plate. Ja ne radim u javnoj ustanovi ali srecom radim u normalnoj firmi (mada je multinacionalka) u kojoj Pravilnik o radu kaze da je porodiljsko 12 mjeseci i da se placa razlika plate. Mada, iskreno, ja mislim da bih ostala samo 6 mjeseci. Jer, ma koliko da zelim bebu, zelim i da radim. A za 12 mjeseci se ipak dosta 'ispadne iz fola'... A mama bi ionako bila odusevljena da joj ostavim unuce na cuvanje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|