Lejla Ka -> RE: Dojenje na javnom mjestu: da ili ne? (10.3.2010 15:25:50)
|
IZVORNA PORUKA: SailorMoon Sto se tice mene, ako sam na moju mamu i necu dugo dojiti, jer i ona s nama nije imala mljeka. Ono ja sam misljena, sta mora - mora. znaci djete mora jesti, ali vala nisam prijatelj tog jvnog dojenja. nekako mi je to nezgodno i vdjeti. Nemoj te zamjeriti, ali sta cu, tako se osjecam SailorMoon, tvoje dojenje neće imati nikakve veze sa dojenjem tvoje mame. Mogućnost dojenja nije genetski predisponirana. Ti ćeš svoju bebu dojiti onoliko koliko bude potrebno, koliko vama dvoma bude ugodno, koliko budete željeli. Veruj mi, dojenje je nešto apsolutno prirodno, a najveći uticaj na njegovo funkcionisanje ima psiha i stav, te znanje i informiranost majke o njemu. Ja sam 1. dijete dojila samo 3 mjeseca, a drugo dojim evo već 16 mjeseci. Moja majka je mene i sestru dojila bez problema, ja sam prvi put zapala u takve probleme da sam prvih mjeseci poslije poroda bila u stašnom stresu. A na mamu sam 85% [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ne treba ti zamjeriti što ti se dojenje u javnosti ne čini baš prihvatljivim. Takav je generalni stav našeg društva. A ne treba ti zamjeriti prvenstveno zato što još nemaš iskustva sa dojenjem. Kad žena rodi, kada počne da brine o svojoj bebi, mnogi se stavovi i mišljenja mjenjaju. Najvažnije je izbječi predrasude i tuđe stavove (naročito onih koji nemaju lično iskustvo), i slušati svoje i bebine potrebe. Vjeruj sebi, tvoje tijelo je sposobno da na svijet donese taj maleni novi život i da mu u prvim mjesecima života pruži sve ono što mu je potrebno za život, baš kao što je to radilo dok je beba bila u materici. Sve dok beba ne bude sposobna na bitnija osamostaljenja jedino što joj je istinski, fiziološki potrebno si ti, za hranu, za toplinu, za dodir i maženje.
|
|
|
|