regi -> RE: Problemi s hormonima (20.5.2010 7:13:48)
|
molim te,obavezno sto prije dovedi pod nadzor inzulinsku,jer ti ona radi sve probleme.kad utvrdis sa nalazima(osnovni je OGTT sa inz rezistencijom,) onda ces dobiti lijek metformin koji ce posrupno rijesiti sve probleme.inzulinska rezistencija,poviseni androgeni,nedostatak ovulacije,nizak progesteron,sve ti je to vezano. ti poviseni androgeni glavni su razlog nepostojanja ovulacije,kad njih snizis ,to bi se trebalo regulisati. sto se kg tice, ja sam recimo,vec 50 dana na gloforminu(prvo je 40 dana bilo 2x po pola tablete,pa 2x1,pa od prije par dana 3x1 ,sto je i max doza) i smrsala sam 6 kg do sad.ne jedem nista slatko,hljeb gotov nikako,krompir,rizu ,tjestenine isto gotov nikako .vodim racuna o masnocama. vjeruj mi,metformin ti utice na smanjenje androgena i smanjenje inzulinske rezistencije.vremenom ce se popraviti i kvalitet kose,manje ce se mastiti,manje ce pucati nokti. jos ako na vrijeme ne stavis pod kontrolu te androgene,mogla bi postati jako dlakava. zene koje dugo vuku povisene androgene moraju ici na depilaciju od glave do pete(cak po grudima,izmedu njih,po straznjici...) osim toga,ako nemas rednovno ciklus,dakle svaki mjesec,veci je rizik raka maternice. PCOS vuku za sobom i povisen holesterol ,pa raste rizik kardiovaskularnih blolesti. moguc je poremecaj rada stitne zlijezde. takode,to vuce cesto poremecaj nabdudrega.... dakle,sve u svemu,uopce to nije bezazlen problem,kompleksan je i kao zacaran krug.treba vremena da se sve dovede u red u organizmu,takode posebno sto mogu biti zbog toga poremeceni i spolni hormoni. a,mnogo,mnogo,mnogo,utice sav taj poremecaj i na zacece i implantaciju. ja idem onoj divnoj doktorici,ako si iz sa...toplo ju preporucujem.
|
|
|
|