ivannna -> RE: Problemi s hormonima (7.1.2011 23:23:45)
|
Estradiol je forma estrogena koja se nalazi u našem organizmu, on se sintetizira u folikulu pa zato se njegov nagli porast se dešava u toku ovulacijske faze ciklusa, znaci negdje između 9-15 DC, taj njegov porast u to vrijeme dovodi do indukcije lučenja LH luteinizirajućeg hormona a time i ovulacije. A sam LH stimulise sazrijevanje folikula, ovulaciju i razvitak zutog tijela (corpus luteum), a stimulise i sekreciju estrogena i progesterona. Znači bitno je da u ovulacijskoj fazi ciklusa se ustanovi da li dolazi do porasta estradiola, jer je on dokaz ovulacije, ti si radila samo u folikularnoj fazi i tad je njegov nivo najniži jer prestaje funkcija žutog tijela, te estradiol i progesteron naglo padaju, e sada ref. vrijednosti za koje ja znam su zavisi u kojim jedinicama je pisano i od lab do laboratorije): folikularna faza: 46 - 607 pmol/L (druga lab. 98-592 pmol/L) sredina ciklusa: 315 – 1828 pmol/L (druga lab. 688-1404) lutealna faza: 161 – 774 pmol/L (druga lab. 120-738) Prema ovome 76 (iako nisi napisala čega) nije nisko, iako vrijednosti variraju od laboratorije do laboratorije, ovo su sve ref. vrijednosti prepisane sa različitih nalaza (rađeni u razl. lab). Moje misljenje je da bi taj nalaz trebalo ponoviti u ovulacijskoj fazi, a dr. ti je vjerovatno dao dabroston (sintetski progesteron) sumnjajući da ukoliko ti je nizak estradiol da je mozda onda nizak i progesteron jer on stimuliše njegovu sekreciju. Sorry na dugom postu, ne znam da li se drugi slažu samnom, nek jos neko napise svoje iskustvo ili misljenje, meni je malo tvoj nalaz i reakcija dr. malo čudna osim ako nema jos nesto zbog cega ti je dao dabroston.
|
|
|
|