haidy -> RE: KNJIGA ZA CITATI -PREPORUCITE (8.4.2008 11:08:26)
|
Ja obozavam knjige Miljenka Jergovica, "Dvori od oraha" je fenomenalna knjiga, koja prica od zivotu jedne zene, ali od njene smrti do rodjenja i usput prati zivote svih likove koji su prosli kroz njen zivot. Zanimljiva je, realna, svako se moze prepoznati u nekom od likova i vjerno opisuje historijska desavanja u tom periodu na nasem prostoru. Inace, svaka njegova knjiga prati i historiju uporedo sa radnjom knjige. Evo sad citam "Rutu Tanenbaun", koja pise o zivotu jedne jevrejske djevojcice pred Drugi svjetski rat i u ratu. A njegova knjiga "Mama Leone" govori o piscevom djetinjstvu i on pise iz perspektive djeteta, kako je nekad razmisljao i kako je gledao na svijet. Bas me raznjezila knjiga i podsjetila na moje djetinjstvo. Inace, najvise volim da citam domace pisce, i pored onih starih, od novih mi je jos dobar Aleksandar Hemon. A nekada sam i ja voljela Paula Koelja, sve sam njegove knjige procitala i super su, lako se citaju i nekad se ne mozes odvojiti satima od knjige. Samo mi njegova dijela u posljednje vrijeme ne prijaju, sad kako sam starija izgledaju mi naivno i pisana za djecu, prava komercijalna knjizevnost. A to nikako ne volim. Uh sto se ja raspisah, oprostite. Ali sta cu kad obozavam da citam. pusaaaa
|
|
|
|