Banana -> RE: naučimo engleski (27.12.2009 13:09:17)
|
Ne bih da budem party breaker, tema je super, ali treba krenuti ispočetka. Valjda je red da se upozna s osnovama prije nego što se krene na složene rečenice, i to u glagolskim vremenima za koje ne postoji counterpart u našem jeziku. Npr. Svaku rečenicu koju izgovorimo možemo smjestiti u jedno od tri polja. PAST PRESENT FUTURE "Veoma sam sretna" ide u polje PRESENT (sadašnjost) "Kupićemo novi računar" ide u polje FUTURE (budućnost) "Pojela sam tri kolača" ide u polje PAST (prošlost) Pokušajte sa nekim drugim rečenicama, ali pazite, rečenicama (mora da ima subjekat i predikat). Zavisno od toga kada se nešto dešava, mi biramo određeno polje tj. vrijeme tj. glagolsko vrijeme. Glagolskih vremena ima dosta pa se uvijek ide od najjednostavnijih ka zahtjevnijim. U polju PRESENT tj. za stvari koje se dešavaju u sadašnjosti možemo koristiti PRESENT: Present Simple Tense, Present Continuous tense i Present Perfect Tense PAST: Past Simple Tense, Past Continuous Tense i Present Perfect Tense FUTURE: WILL i BE GOING TO Druga stvar koja je bitna za engleski je ta što je redoslijed riječi fiksan, tj. uvijek i uvijek na prvom mjestu je subjekat pa iza njega predikat, zatim slijedi objekat (ako ga ima) pa priloške odredbe (vrijeme, mjesto i način). Formula izgleda ovako S + P + O + Adv. U našem jeziku možemo skoro na sve načine, u zavisnosti šta želimo da naglasimo: Ja čitam knjigu. Čitam knjigu. Knjigu čitam ja. Čitam je knjigu. Ali u engleskom može samo I read a book (ili I'm reading a book ali to će sad biti previše za ovaj post, posebno što ne znam da li vas tušim [sm=smiley1.gif]).
|
|
|
|