Hanady RR -> RE: Srodstvo po mlijeku (18.10.2012 13:39:59)
|
prenos uređenih postova IZVORNA PORUKA: bombina Poslanik a.s. je rekao :" srodstvo po mlijeku je kao i srodstvo po krvi" i nema se tu vise sta objasnjavat, naravno kome su bitne te cinjenice, jer nisu samo to dvoje djece brat i sestra, ili braca, ili sestre,nego su automaski sva djece od te zene koja je dojila tudje dijete braca i sestre tom djetetu, pa onda od te djece djeca, pa ovo-ono,ode to u nedogled,a ko bi to sve pazio. Po mom misljenju je bolje adaptirano ako vec nemas mlijeka, jer uostalom nekome djetetu je propisana veca nafaka nekome manja,i sto se mjesat u to... IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: bombina Poslanik a.s. je rekao :" srodstvo po mlijeku je kao i srodstvo po krvi" i nema se tu vise sta objasnjavat, naravno kome su bitne te cinjenice, jer nisu samo to dvoje djece brat i sestra, ili braca, ili sestre,nego su automaski sva djece od te zene koja je dojila tudje dijete braca i sestre tom djetetu, pa onda od te djece djeca, pa ovo-ono,ode to u nedogled,a ko bi to sve pazio. Po mom misljenju je bolje adaptirano ako vec nemas mlijeka, jer uostalom nekome djetetu je propisana veca nafaka nekome manja,i sto se mjesat u to... Bombina, naš Poslanik s.a.w.s. ne bi doživio poslanstvo da nije bilo zamjenske majke dojilje. Jer tad nije bilo AD-a. A bilo je krava. I tad je preporučeno da se nađe zamjenska dojilja, ako majka ne može dojiti, a nije rečeno da je bolje dati jednotrećinsko kravlje mlijeko (jer nije bolje, čak je i štetno). Samo je pojašnjeno da su djeca tad braća i sestre po mlijeku, i da je to isto kao i braća i sestre po krvi, i da se o tome vodi računa. Ako ćemo gledati čisto i fundamentalno vjerski, po islamu je bolje naći zamjensku dojilju nego dati AD. Fol je u tome da je danas to teško izvodivo. IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: Galicia I mene interesuje medicinsko istrazivanje dal ta djeca imaju ista zajednicko ili ne. http://www.newscientist.com/article/dn21160-breastmilk-stem-cells-may-bypass-ethical-dilemmas.html Stem cells - matične ćelije http://mirnablog.com/transfer-of-genetic-material-from-human-to-human-occurs-by-means-other-than-through-sexual-reproduction/ IZVORNA PORUKA: medic slatki IZVORNA PORUKA: Galicia Kako se necu cuditi braca i sestre po mlijeku, mislim zaista. Pa se onda zene bune kako se kroz svaku temu moramo dotaci vjere, fakat se mora. Od Aiše radijellahu anha se prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi sellem rekao: "Srodstvo po mlijeku je zabranjeno, kao što je zabranjeno krvno srodstvo." (Buharija i Muslim) Posljedice srodstva u islamu se odnose na tri stvari: zabrana braka, nasljedno pravo i obaveza održavanja rodbinskih veza. Ove tri stvari obuhvata srodstvo po krvi. U islamu postoji nešto što se zove i srodstvo po majčinom mlijeku i za to postoje šartovi i propisi. Toliko, da ne duzimo :) IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: Galicia Okej kad je tako. Extra znanja nije na odmet. Ali zasto bi se bilo ko opredjelio na takvo nesto, na takav rizik, pored AD? Neko bi se odlučio na takav rizik zato što ne želi preuzeti rizik davanja AD-a. Vjerujem da mi svi procjenjujemo ozbiljnost rizika, neko više neko manje uspješno. Bitno je da za to preuzmemo krajnju odgovornost. Ti u zamjenskoj dojilji možda vidiš potencijalni izvor zaraze, ja u formuli vidim potencijalni višak melamina, ti vjeruješ proizvođaču koji ti "garantuje" organsku proizvodnju mlijeka i uzgoj krava od kojeg prave formulu, ja vjerujem sebi i majci koju odaberem da od nje posudim mlijeko ili dam dijete na dojnje. Ti svoj odabir temeljiš na svom znaju i iskustvu, ja na svom znanju i iskustvu. Mislim da su nam šanse da smo u pravu i u krivu podjednake. I to nikako nije razlog da ja ne poštujem tvoj stav i odabir, kao ni ti moj. Linkovi koje sam stavila nemaju nikakvu vjersku pozadinu, čak nisu na vjerski orjentisanim stranicama. Linkovi koje sam stavila donose rezultate novijih istraživanja koje dokazuju prenos majčinog genetskog materijala djetetu kroz mlijeko kojim ga hrani. Mislim da to što je nauka danas, kad je u mogućnosti dokazala ono što je spomenuto hiljadama godina u nazad treba da da težinu starim riječima, a ne da stare riječi budi razlog da se ono što danas otkrivamo odbacimo kao neistinito. P.S. Ja kad pišem postove mislim da će ih čitati različiti ljudi, kad stavljam tekstove i linkove na engleskom računam da neko neće znati engleski, a interesovat će ga o čemu se radi. Zbog njih sam prevela stem cell, da bi makar imali natruhu o čemu se radi. Uvijek sam raspoloživa onima koje zainteresuje nešto, a ne znaju engleski da prevedem na pp.
|
|
|
|