malena27 RR
|
prenos postova: IZVORNA PORUKA: vjestica evo link gdje je fino, medicinski objašnjena važnost i funkcija folne kiseline http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/03_folna.asp IZVORNA PORUKA: Aquarius Nemam problema sa zatrudnjivanjem, ali imam drugih, i dovoljno sam doktora obišla da znam jedno: FONA KISELINA I ZATRUDNJIVANJE - NIKAKVE VEZE Folna se pije zbog drugih stvari, da bi se smanjila mogućnost urođenih anomalija u trudnoći itd... Naravno da je bitno voditi zdrav život, smanjiti unos loših tvari (alkohol, cigare, šećer, gazirano..) na minimum. Ali to ustvari važi za sve ljude, ne samo za žene koje se pripremaju za trudnoću. A ako neko ima bilo kakav poremećaj u organizmu, neće mu šleper folne pomoći. Binije je pronaći doktora koji će ozbiljno pristupiti problemu i tražiti uzroke neplodnosti. A one puste priče tipa opusti se, vodi zdrav život, pij folnu, to je OK, ali ne važi za sve, i ne možemo svi pod isti šablon. I ne razumijem zašto ljudi mjere sve po sebi. IZVORNA PORUKA: Mirkica folna kiselina pomaze samo i dobra je u slucaju da zatrudnis da djete bude od samog pocetka osigurano sa tim sto treba zato se valjda i pije prva 3 mjeseca trudnoce IZVORNA PORUKA: vjestica ne utiče na zatrudnjnje nego na pravilan razvoj bebe IZVORNA PORUKA: ivanak Dokazano je da dovoljna količina folne kiseline u trudnoći smanjuje postotak nekih malformacija kao što su spina bifida ( otvorena kralježnica ) te zečja usna. Folna kiselina nalazi se u svježem povrću kao što su špinat,zelje,kelj, brokula, šparoga, blitva ali i grah, grašak, leća, pšenica i orasi. Ima je mnogo i u jetri. Normalnom prehranom međutim trudnica ipak ne dobiva dovoljno folne kiseline, pa je potrebno uzimati ju u obliku tableta ili kapsula, u prosjeku oko 400 mikrograma na dan. Kod nas nalazi se u preparatima Prenatal ili Folic plus. Svaka trudnica trebala bi uzimati folnu kiselinu bar prvih 12 tjedana u fazi naglog razvoja embrija( embriogeneza), no dobro je uzimati ju i čitavu trudnoću te za vrijeme dojenja, a pošto se ovdje radi o preventivi, treba je zapravo započeti uzimati već tri mjeseca prije predviđene trudnoće. Rezultati prevencije folnom kiselinom su dobri, navodno ona smanjuje učestalost spine bifide za jednu trečinu. Rezulati kod nas mi nisu poznati no iz osobnog iskustva znam da prevencija folnom kiselinom za mnoge žene i trudnice, koje se redovito kontroliraju je nepoznanica.U svijetu pa i u razvijenoj zapadnoj Europi situacija nije bolja.Prevenciju folnom kiselimom koristi svega 7 % trudnica. U USA su prepoznali problem pa obogaćuju pojedine namirnice folnom kiselinom kao što su brašno, pecivo, riža, tjestenina. Nakon toga došlo je do značajnog pada spomenutih malformacija ( 31%). U vezi prevencije u trudnoći folnom kiselinom i njezinih dobrih rezultata prišlo se istaživanjima u odraslih muškaraca i žena koji su trošili hranu obogaćenu folnom kiselinom. Došlo je do interesantnih rezultata. Broj moždanih smanjen je za 20 % a broj srčanih udara za 10 %. Krvni tlak se normalizira kao i razina kolesterola. Smanjen je rizik od raka debelog crijeva, dijabetesa i depresije. U kombinaciji s cinkom folna kiselina može poboljšati kvalitetu spermija, što je važno u liječenju muškog steriliteta. Rezultati liječenja cervikalnih displazija(HPV) su bolji u kombinaciji s folnom kiselinom a potrebno bi je bilo uzimati i uz hormonsku kontracepciju. IZVORNA PORUKA: sara.at Ivanak folna ne pomaze pri zacecu vec snadbjeva tvoje tjelo potrebnim vitamima i sprijecava moguce posljedice na fetusu.. Ovo ti je moj svekar ginokolog preporucio... Posto Sam vidjela da se cjeli Dan ganjate za tu folnu ja nazvala covjeka da Ga pitam IZVORNA PORUKA: ivanak A dobro to sve stoji... a zašto onda onda u tom članku piše da je radi prevencije bolje piti folnu, jer pomaže tijelu za trudnoću i to 3 ginekologa potvrdila iz Dbk. IZVORNA PORUKA: sara.at Ono pomaze Al pomaze tako StO priprema tjelo na trudnocu dajuci mu potrebna Vitamine Koje normalnom ishranom nemozemo u tolikoj kolicini unijeti koliko je potrebno da bih prvestveno trudnica Pa tek onda Fetus mogli da se razvijaju i opstaju da nebih kod trudnice doslo do Anemije i sl... Zatim pomaze da se razvije u tijelu anti System koji ce sprijeciti neke mogu moguce bolesti. Naravno da je moguce da se trudnoca odrzi i opstane i bez Folne Al je ipak kao bolje da se koristi kako prije trudnoce,tako u toku i poslije