jasmin
|
Ne vjerujem u horoskop.Allah je nas Gospodar i On nas najbolje poznaje. Prenosi se od Ebu Abdurrahmana, Abdullaha ibn Mes'uda, neka je Allah zadovoljan njim, da je rekao: "Pričao nam je Allahov Poslanik, s.a.v.s., a on istinu govori i istina mu kao objava dolazi: Uistinu se svako od vas, u utrobi svoje majke, oblikuje četrdeset dana kao kap sjemena, zatim biva kao ugrušak isto toliko, zatim biva kao gruda mesa isto toliko, a zatim mu se pošalje melek pa mu udahne dušu i propišu mu se četiri stvari: propiše mu se nafaka, koliko će živjeti (edžel), kakva će djela raditi i da li će biti sretan ili nesretan. Tako mi Onoga pored kojeg drugog boga nema, neko od vas će raditi djela stanovnika Dženneta sve dok između njega i Dženneta ne bude koliko je lakat, ali će ga preteći ono što je propisano, pa će raditi djela stanovnika vatre i ući će u nju. I neko od vas će raditi djela stanovnika vatre, sve dok između njega i vatre ne ostane koliko je lakat, ali će ga preteći ono što mu je propisano, pa će raditi djela stanovnika Dženneta i ući u njega". (Buharija - poglavlje o kaderu i Muslim - poglavlje o kaderu) U ovom hadisu je jasno navedeno da samo Allah(dakle nikakve planete)utjece na sudbinu i citav zivotni tok jednog covjeka,cak stavise,sudbina svakog od nas je zapisana jos u utrobi nase majke.Vjerovanje da neko ili nesto drugo poznaje covjeka i njegovu sudbinu spada u sirk,najveci grijeh,i ako se covjek ne pokaje prije smrti,biva kaznjen vjecnom patnjom u Dzehennemu. Ne citam horoskop,jer citanje takvih stvari dovodi do velikih posljedica.Evo dvije:Rekao je Allahov Poslanik alejhi ssalatu we sselam:`Ko ode vračaru i upita ga, njegov namaz se ne prima četrdeset dana.' (Muslim) A ako ode i povjeruje u ono što mu je vračar rekao - taj je zanijekao ono što je objavljeno Muhammedu, s.a.w.s.. Rekao je Allahov Poslanik, s.a.w.s.: 'Ko ode vračaru ili gataru i povjeruje u ono što govori, zanijekao je ono što je objavljeno Muhammedu.' (Hakim) Nemojte mi zamjeriti sto sam ovako odgovorila,ali volim dati jasno obrazlozenje zasto nesto radim ili ne.