Super Beba -> RE: porodiljska naknada (14.11.2014 13:45:14)
|
BabyBlueEyes - dijete se prijavljuje u mjesto prebivališta majke, ne više u općinu Centar po automatizmu (prema mjestu rođenja, kako je nekad bilo)...Izmjene i dopune Zakona o matičnim knjigama FBiH: "Upis rođenja djeteta u matičnu knjigu rođenih obavlja matičar službe za matične knjige općine i grada u kojoj majka djeteta ima prijavljeno prebivalište, a ako nema prijavljeno prebivalište, upis se obavlja u matičnoj službi općine i grada u kojima je dijete rođeno, što se provodi na osnovu prijave rođenja djeteta iz člana 15. ovog Zakona.." Kod otvaranja trudničkog bolovanja moraš paziti na onaj rok od 28 kalendarskih dana prije predviđenog poroda - to ulazi u porodiljskog odsustvo... Što se tiče naknada, mislim da je sada cca 350 KM za zaposlene porodilje..Nažalost, i dalje stoji da poslodavac može i ne mora da doplaćuje porodilji do njene pune osnovne plate (njemu na izbor je ostavljeno)... A na stranici općine N. Grad bi trebala da imaš sve informacije o potrebnoj dokumentaciji za ostvarenje tog prava (oko naknade)... S obzirom da se kod nas tekući godišnji treba iskoristiti do 30.juna u narednoj godini, ne vidim zašto bi izgubila pravo na isti..Tj. pišeš ga u 2016. godini i iskoristiš ga do 30.6.2016... Za regres ne znam, valjda bi trebala ga dobiti uz rješenje o korištenju godišnjeg...Ne znam je li finansijki izvodljivo dobiti 2 regresa u istoj godini...To neko ko radi u računovodstvu bi trebao da zna...
|
|
|
|