M kao Mama
|
IZVORNA PORUKA: porodica sa djecom Ja bi samo zamolila forumašicu Hanady RR da ne piše na ovu temu, jer samo zbunjuje ionako zbunjene mame. Vidi se da materiju ne poznaje dovoljno ili samo površno, a ipak se upušta u komentarisanje. Iskreno nisam ni sve pročitala, dovoljno mi je bilo da vidim da je napisala da su naknade porodiljama smanjene iz raloga smanjenja prosječne plaće u KS. Ostali komentari i citiranje zakona su isto nepotrebni, jer svaka forumašica ima mogućnost naći iste na internetu, a priče o mogućnost tužbe neću ni spominjati. Toliko. Što se teme tiče, mislim da je davno trebalo početi tražiti svoja prava, žalosno je u kakvoj smo situaciji. Poslanici su nam već uveliko nane i dede, njih ovo ne zanima...tako da očekivati nešto od njih je ravno nuli. Problem nataliteta i prava porodilja je kompleksan, kao i naša posrana država. Nadležnosti i organizacija države su problem zašto je od kantona do kantona različita naknada, kao i njihov finansijski položaj. Zato se od kantonalne vlade ne treba puno očekivati, nego rješenje tražiti na federalnom nivou. Dalje, neke stvari treba regulisati Zakonom o radu, a i inspekcije trebaju raditi svoj dio posla. Nažalost, najviše su stradale majke koje rade u privatnom sektoru ili kod poslodavca koji nema mogućnost da isplati razliku plaće (ili to neće). Ukratko, kakva država, takav i odnos prema porodicama sa djecom. za tvoju informaciju, hanady je dobro potkovana kako znanjem, tako i tematikom, stoga ono što ona kaže, vjeruj mi da je 99,99 %tačno, a ti mila porodico sa djecom, javi se na neki drugi forum, tv, portal, novine, pa brate imenom i prezimenom kaži šta imaš da kažeš, a ne bih se složila sa konstatacojom da su nane i dede u foteljama, ima jako puno mladih, ali ne zaintersovanjih, koji ne neže da se bore za prava dalje od svojih ličnih. I to je problem.
|